Dentat girus içerisine infüze edilen T4'ün uzun dönemli etkinleşme yanıtları üzerine etkisi ve mitojen ile aktive olan protein kinazın rolü
Dentate gyrus T4 infused into activation response effect of long-term, and mitogen-activated protein kinase role
- Tez No: 390767
- Danışmanlar: PROF. DR. NURCAN DURSUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoloji, Physiology
- Anahtar Kelimeler: Uzun Dönemli Güçlenme (UDG), NMDA, Tiroksin, Hipokampüs, Long-term potentiation (LTP), NMDA, thyroxine, hippocampus
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu araştırmada tiroid hormonunun uzun dönemli güçlenme (UDG) yanıtları ve N-methyl-D aspartat (NMDA) reseptörü üzerine olan etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışma, 2-4 aylık dişi ve erkek Wistar Albino sıçanlar üzerinde yapıldı. Sıçanlar üretan anestezisi altında stereotaksik çatıya yerleştirildi ve perforan yola uyarıcı, dentat girusa kaydedici elektrotlar yerleştirildi. Bazal alan potansiyellerini takiben 5 dakika süre ile intradental tiroksin (T4) infüzyonu yapıldı. İnfüzyonun bitiminden başlayarak 100 Hz frekanslı tetanik uyarım 5 dakika ara ile 4 kez uygulandı. İlk tetanik uyarımdan 60 dk sonra sıçanların beyinleri perfüze edildi. Perfüzyon işlemi sonlandıktan sonra hazırlanan hipokampüs örneklerinden N-methyl-D aspartat reseptörleri NR(1, 2A, 2B), p38MAPK genlerine ait gen anlatımlarının incelenmesi gerçek zamanlı kantitatif polimeraz zincir reaksiyonu (RT-qPCR) yöntemi ile yapıldı. İnput/output (IO) ilişkisi incelendiğinde hem popülasyon spike (PS) hem de eksitatör post-sinaptik potansiyel (EPSP) eğrilerinde T4 ve kontrol grupları arasında her iki cinsiyet için anlamlı bir fark bulunmadı. Yüksek frekanslı uyarım (YFU) verilmesi esnasında tetiklenen PS ve EPSP genliğinin T4'ün hipokampüse infüze edilmesiyle her iki cinsiyette kontrole göre azaldığı belirlendi (PS ve EPSP p˂0.001). Bazal kontrol grubu ile T4 infüze edilen bazal grup arasında yapılan karşılaştırmalı analiz sonucunda NR2B ve P38MAPK için gruplar arası fark belirlendi (NR2B p˂0.05, P38MAPK p˂0,05). Yine aynı şekilde YFU verilen kontrol grup ile yine YFU uygulanan, T4 infüze edilen grup arasında sadece P38MAPK için gruplar arası fark belirlendi. Bu çalışma sonuçları ile, bazal uyarımlarda hipokampüse akut T4 infüzyonunun sinaptik plastisiteyi etkilemediği, YFU yapıldığında devreye giren sinyalizasyon yolaklarına yaptığı baskılayıcı etki ile UDG'yi baskıladığı değerlendirmesi yapılmıştır. NMDA reseptör ekspresyonundaki etkilenme T4'ün UDG üzerine olan etkisi ile uyumludur.
Özet (Çeviri)
In this study, we aimed to investigate the effect of thyroid hormone on long-term potentiation of (LTP) responses and N-methyl-D aspartate (NMDA) receptor. Female and male Wistar albino rats which 2-4 month-old were used. Rats under anesthesia with urethane were placed in stereotaxic roof, in the perforant patway and dentate gyrus were placed the stimulating electrodes and the recording electrodes, respectively. Following baseline recording of field potentials for 5 min, intradental thyroxine (T4) was infused. At the end of the infusion, 100 Hz tetanic stimulation was performed 4 times with an interval of 5 minutes. The first 60 min after tetanic stimulation of rat brains were perfused. After perfusion is complete and hippocampus tissue samples were isolated from brain and gene expression of NMDA receptors NR (1, 2A, 2B), p38mapk genes were analyzed by real-time quantitative polymerase chain reaction (RT-qPCR) method. When Input / output (IO) analyzed, there were not significantly differences both on the population spike (PS) and in excitatory postsynaptic potentials (EPSP) curves both sexes in T4 infused and control groups. The relationship of both PS and EPSP curves of T4 infused and control group did not different significantly for both sexes. Amplitude of PS and EPSP occured when high-frequency stimulation (HFS) was triggered decreased during T4 infusion both sexes into the hippocampus compared to control group (PS and EPSP p˂ 0.001). NR2B and P38MAPK were significantly different in both on basal T4 infused and in control groups (NR2B p˂0.05, P38MAPK p˂0,05). P38MAPK was significantly different in both on T4 infused and in control groups during with HFS stimulation was triggered . The results of this study showed that synaptic plasticity in the hippocampus with basal stimulations did not affect from T4 infusion, T4's suppressive effect was occured on activated signaling pathways when HFS was triggered, eventually, LTP was also suppressed. Differences in NMDA receptor expression are consistent with T4's effect on LTP.