Polyesterizasyon
Polyesterizasyon
  1. Tez No: 390783
  2. Yazar: MESUT MEKER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KENAN AYCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: Kadavra, böbrek, anatomi modelleri, polyester, enjeksiyon, Cadaver, kidney, anatomy models, polyester, injection
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Damarın yapısı ve içi boş kanalların incelenmesi için kullanılan plastik madde enjeksiyonu ile tüm organın kalıbının incelendiği birçok çalışma bulunmasına rağmen tüm organın anatomisinin plastik madde ile doldurularak incelendiği çalışmalara rastlamadık. Günümüzde en büyük sıkıntılardan biri olan kadavra temini ve eldeki kadavraların saklanmasında yaşanan sıkıntılar bu yöndeki çalışmaları arttırmış ve daha kıymetli hale getirmiştir. Kadavra saklamada çağımızın en modern yöntemi plastinasyon yöntemi olmakla beraber maliyet ve zaman açısından bazı dezavantajları bulunmaktadır. Çalışmamızda organları polyesterize edip maliyeti düşük, eğitim ve araştırma materyalleri haline getirdik. Koyun böbreklerine yüksek basınçta polyester enjeksiyonu ile plastikleştirildi (Polyesterizasyon). Bunun için mezbahadan alınan koyun böbrekleri yağlarından arındırılıp temizlendikten sonra damarları kanüle edildi. İşlemin başarılı olması için damarlar serum fizyolojik ile yıkanarak kan pıhtıları temizlendi. Daha sonra hazırlanan polyester karışımı böbreklerin polyesterizasyonu için damarlardan yüksek basınçla uygulandı. Damarlar üzerinde bulunan kesilerin ve içerisinde ki tıkanıkların işlemi olumsuz etkilediği görüldü. Uygun şartlar sağlandıktan sonra uygulanan enjeksiyon işlemi ile böbreklerin polyesterizasyonu sağlandı. Elde edilen polyesterize böbreklerin kuru, steril ve taşınabilir olduğu; anatomi laboratuarında eğitim ve araştırma materyali olarak kullanılabileceği görüldü. Çalışmamızın sonucu polyesterize ettiğimiz böbreklerin anatomi öğretimine büyük yararının olacağını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Although there are many studies that, with the plastic injection is used to examine the structure of the vessels and hollaw organs, we did not across that examined the anatomy of the template. Today, supply of cadavers that one of the greatest hardship and diffucult experienced in the storage of cadavers available have increased their way and more valuable. While most modern method of plastination method of our time in the cadaver storage has some disadvatages in terms of cost and time. At our work we made organs work we have done to polyester made education and research materials. In our study, the high pressure of sheep kidney was removed by injection molding of plastic. Buying sheep kidneys from mezbaan, after cleaning and purified from oil was cannulated vessels. Blood clotsare washed with normal saline for intravenous operation fails cleaned. After that mixed from polyester is applied from the high pressure vessel for removal of the mold prepared polyester blend kidney. The negative effect was seen on the process that the bottlenecks in the process and incision. Injection molding process applied after the kidney was removed appropriated conditions are met. The resulting dry kidney molds sterile was moved. In this way the anatomy of kidney at anatomy labaratory findings were seen in the kidney could be used as training and research materials. Today the preservation of cadaver anatomy education is the biggest challenge, we believe that our study shed light on the new study.