Hz. Peygamber tarafından İslam'a davet için gönderilen elçiler
Invitation to Islam via envoys
- Tez No: 391551
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT AKGÜNDÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Hz. Muhammed, Tebliğ, Elçi, Mektup, Devlet Başkanı, The Propet Muhammed, tabliğ(conveyance), envoy letter, head of state
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Çalışmanın konusu, Hz. Muhammed'in İslam'a davet için komşu devletlere ve civar kabilelere gönderdiği mektupları incelemektir.Hz. Peygamber'in gönderdiği mektupların tespit edilerek toplu halde ele alınması amaçlanmıştır. Araştırma sonunda, Hz. Peygamber'in Hudeybiye antlaşmasından sonra İslam'a davet için komşu devletlere ve civar kabilelere elçiler gönderdiği belirlenmiştir. Bizans İmparatoru Heraklius'a, İran İmparatoru Kisra'ya, Mısır Kralı Mukavkıs'a ve diğer bazı devlet başkanı ve kabile reislerine elçiler aracılığı ile mektuplar gönderdiği tespit edilmiştir. Bu mektupların edebi ve dini içerik yönünden önemli oldukları vurgulanmıştır. Hz. Peygamber'in mektuplarda, sosyo-pskolojik faktörleri dikkate aldığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study examines the letters of the prophet Muhammed to the Heads of States and chiefs of Tribes. It aims to find out the letters of the prophet and examine them in detail.The research has revealed that following the agreement of Hudaybiya with the polytheists off Mecca, the prophet Muhammed sent envoys to the Heads of States and the chiefs of the tribes in order to invite them to Islam. It has further disclosed that he sent envoys whit letters to Heraclius, the Caesar of Byzantium, Khosrau of Persia, Muqawqis, the ruler of Egypt along with others. It has underlined that these letters are very important in terms of literary and religious content. In addition, it has been stressed that the prophet took into accont the socio-psychological factors in the letters.