Savunma sanayi sektöründe tedarik zinciri yönetimi yazılımlarının talep yönetimine etkileri
The effects of supply chain management softwares to demand management in defence industry
- Tez No: 391657
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. PELİN ÖZGEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Savunma ve Savunma Teknolojileri, İşletme, Defense and Defense Technologies, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Tedarik Zinciri Yönetimi, Tedarik Zinciri Yönetimi Süreçleri, Tedarik Zinciri Yönetimi Yazılımları, TZY Yazılımları, Kaynak Planlama Sistemleri, Savunma Sanayi, Talep Yönetimi, Supply Chain Management, Supply Chain Process, SCM Softwares, Resource Planning Systems, Defence Industry, Demand Management
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atılım Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Savunma sanayi sektörü ülkelerin ekonomik ve siyasi istikrarında ve bu istikrarın sürdürülmesi konusunda kilit önem taşıyan bir sektördür. Bununla birlikte savunma sanayi sektöründe etkin bir biçimde yürütülen TZY, işletmelerin rakipleri karşısında rekabet avantajı elde etmesi açısından oldukça önemlidir. Bu araştırma kapsamında“savunma sanayi sektöründe TZY yazılımlarının talep yönetimine etkileri”araştırılmıştır. TZY ile ilgili temel kavramlar, süreçleri ve bileşenleri araştırma kapsamında incelenmiştir. TZY'ni uygulayan işletmelerin kullandıkları kaynak planlama sistemleri ve TZY yazılımları ile ilgili bilgi verilmiştir. Gelişen bilgi teknolojileri sayesinde yazılımların TZY süreçlerine etkileri; savunma sanayi sektöründe faaliyet gösteren üç farklı işletme ile yapılan derinlemesine mülakatlar ile araştırılmıştır. Yapılan bu nitel araştırma sonucunda farklı kurumsal yapılara sahip, işletme içi süreçleri birbirinden farklı çalışan işletmelerde kullanılan TZY yazılımlarının, talep yönetimi sürecine etkileri gözlemlenmiştir. Sonuç olarak işletmeler; var oldukları pazarda farkındalık yaratmak ve rakipleri karşısında avantajlı duruma geçmek için TZY'yi benimsemeli ve işletme kültürü haline getirmelidirler. Bu aşamada mutlaka teknolojiyi yakından takip etmeli ve ortaya çıkan yenilikleri kendi TZY süreçlerine adapte etmelidirler. İşletmelerin bu doğrultuda yapacağı hamleler, işletme yönetimine pozitif katkı sağlayarak, işletmelerin sürekliliği büyüyerek sağlanmış olacaktır. Yapılan araştırmanın TZY literatürüne bir katkı sağlaması ve Tedarik Zinciri Yönetimde kullanılan yazılımların önemini anlayan işletmeler ve araştırmacılar için konuyu biraz daha anlaşılır bir duruma getirmesi umulmaktadır.
Özet (Çeviri)
The importance of defence industry has a great effect to the economical and political stability and maintain of this stabilities for all countries. Also, SCM in defence industry creates a powerful competition weapon for companies in order to get advantages in rival business. Therefore, the aim of the study is to investigate“the effects of supply chain management softwares to demand management in defence industry”. The basic terms, process and constituents of the supply chain management are also examined in this study. It is known that, Resource Planning Systems and SCM softwares which are used by companies implement supply chain management in their own organisation. The use of information technologies and softwares in supply chain management processes was analyzed by in depth interview technique with three different companies operating in defence industry. As a result of this qualitative research it is observed that the effects of SCM softwares to demand management which are used in companies that have different corporate structures and internal processes. In conclusion; corporations need to maintain SCM and make it a corporation culture, in order to get advantages to their rivals and create realization in existing market. At this point, firms should follow technological progress and adopt this development to their SCM processes. Movements by companies about this issue will contribute positive effect to operational management and sustainability of the corporation will be achieved. It is expected that this research will both make a contribution to Supply Chain Management literature and provide researchers and companies with a more intelligible of SCM softwares.