Aday imajına etki eden iletişim faktörleri: 2014 seçimleri Konya araştırması
Communication factors affecting the candidate i̇mage: 2014 election Konya research
- Tez No: 391886
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞÜKRÜ BALCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Siyasal Bilimler, İletişim Bilimleri, Journalism, Political Science, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Siyasal İletişim, Seçim, Seçmen, Oy Verme, Yerel Seçim 2014, Aday İmajı, Political Communication, Election, Voter, Voting, Local Election 2014, Candidate Style
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 252
Özet
Siyaset ve iletişim kavramları günlük hayat ilişkilerini yönlendirmektedir. Bu iki kavramın bir araya gelmesiyle oluşan siyasal iletişim ise, en çok uğraş verilen çalışma alanları içerisinde yer almaktadır. Bu açıdan bakıldığında siyasal adayların, seçmenleri etkilemek amacıyla siyasal iletişim uygulamalarına daha çok önem verdikleri görülmektedir. Bu bağlamda yerel seçimlerde siyasal adayın imajı ve bu imajın seçim döneminde seçmenler üzerindeki etkisi, araştırılması gereken bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır.Bu çalışmayla 2014 Konya Yerel Seçimleri sürecini siyasal iletişim kavramları açısından incelemeye yönelik olarak, seçmenin kararında etkili olan, adayların imajına etki eden faktörlerin ne olduğu ve nasıl değiştiği üzerine odaklanılmaktadır. Çalışma bu yönüyle, hem adaylar hem de seçmenler açısından, siyasal iletişimde ortaya çıkan sorunların tespiti ve çözümü, daha sağlıklı bir seçim sürecinin oluşumu için alan araştırmasına dayalı veriler sunmaktadır.Araştırmanın evrenini, Konya merkezde yaşayan ve oy verme hakkına sahip olan vatandaşlar oluşturmaktadır. Örneklem seçiminde rastlantısal örneklem alma tekniği esas alınmıştır. Araştırmada katılımcılara yüz yüze anket uygulanmış, 388 anketin analiz için uygun olduğuna karar verilmiştir. Verilerin analizinde; faktörlerle çeşitli değişkenler (katılımcıların parti bağımlılığı, oy verme karar zamanları, siyasal kimlikleri, oy vermede etkili faktörler, aday yüz yüze görüşme durumu ve 2014 Yerel Seçiminde oy verilen parti) arasındaki ilişkinin anlamlılığını ortaya koymak için Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) kullanılmıştır. Çoklu karşılaştırmalarda Tukey Testi esas alınmıştır. Cinsiyet ile faktörler arasındaki ilişki ise Bağımsız Örneklem T- Testi ile ortaya konulmuştur.Araştırma bulgularına göre Konya'da yaşayan seçmenler yerel seçimlerde adayın partisini ve adayın kendisini oy verirken daha çok önemseyerek tercihlerini bu yönde kullanmaktadırlar. Araştırmaya katılanların partiye olan bağlılıkları güçlendikçe, oy vermede adayın kendisini daha etkili bulmaktadırlar. Yine seçmenlerin siyasal kampanya ve konulara ilgi düzeyleri arttıkça, parti bağlılık düzeylerinde de bir artış yaşandığı tespit edilmiştir. Katılımcıların siyasal kampanya ve konulara orta düzey ilgi gösterdikleri dikkat çekmektedir.Siyasal bilgilenme açısından takip edilen ve önemsenen kitle iletişim araç ve yöntemleri incelendiğinde; aritmetik ortalama değeri açısından önemsenen iletişim araçları içerisinde televizyon ilk sırada yer almaktadır. Bunu adayın miting ve toplantıları, aile ve yakın çevre izlemektedir.Araştırma sorularına cevap veren seçmenlerin büyük çoğunluğu belediye başkanlığı seçimleri için adayın mesleğinin çok önemli olmadığını ve bunun yanında mimar ve mühendisliğin aranan bir meslek olduğunu ifade etmektedirler.30 Mart 2014 Konya Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinde en çok oy verilen partiye bakıldığında katılımcıların yüzde 58.2'si AK Parti'yi desteklediklerini ifade etmişlerdir. Yine araştırmaya katılanların yüzde 63.6'sı sağ seçmen grubunda yer almaktadır. Konya örneğinde yürütülen bu yerel seçim araştırmasının bulguları; katılımcıların yarıdan fazlasının seçim öncesinde hangi partiye oy vereceği belli olan seçmenlerden oluştuğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The concepts of politics and communication are directed the everyday life. The political communication which is blended with these two concepts, is included one of the field of occupation. Within this scope, it is clear that political candidates give more importance to political communication practices in order to influece the voters. Therefore, the style of political candidates and the impact of the style over the voters during local election are the subject to be analysed.This article focuses on the factors affected on the decisions of voters and the factors affected on political candidate with the scope of political communication concepts observed during 2014 Konya Local Elections. The article submits the date based on field survey regarding the problems and solutions occured in the political communication both the perspective of voters and candidates together with healthier voting process.The population is included the citizens who live in Konya city center and carry the right to vote. Accidental sampling is based on for the sampling process. Face to face questionnarie was conducted during the research and 388 of the surveys was evaluated as applicable. One-Way Analysis of Variance (ANOVA) was conducted in order to reveal the meaningfulness the relation within the various variables such as the political party dependency of the attendees, voting decision time, political identification, the factors affected on voting, the status candidate of face to face interaction, the political party voted at 2014 Local Election. Tukey's test is based on for multiple comparisons. The factors related with gender is based on Independent Sample T- test. In accordance with the findings, the voters loceted in Konya give more importance and prefer the party of the candidate and the candidate himself while voting. It was observed that the stronger the voter advocate the political parties, the more possible the voter vote for the candidate. Furthermore, if the attention of voters go up towards the election campaigns, it was analysed that their independency level goes up, too. However; it was pointed out that the attendees show moderate interest in election topics and campaign.As per analysing mass media and its methods which are followed and minded for political informing by voters, television takes place on the top based on the arithmetic avarage. It is succeeded by“public demonstration”and“family and immediate environment”. The majority of the attendees do not regard the occupations of the candidates as an important factor for mayorship election. However, the occupations such as artchitecture, engineering are prefered. When the most voted party is analysed at Konya Metropolitan Municipality Election on 30th March, 2014, 58.2 % of attendees stated that they voted for Justice and Development Party (AK Parti). The findings based on the related local election, shows that the attendees consist of the voters who take their choice before the election occurs. Besides, 63.6 % of the attendees are on the right wing.