Korkuteli yöresi yapay kızılçam meşcereleri için gövde hacim ve bonitet endeks tablolarının düzenlenmesi
Construction of stem volume and site index tables for brutian pine artificial stands in Korkuteli̇ region
- Tez No: 391915
- Danışmanlar: PROF. DR. SERDAR CARUS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kızılçam, hacim, ağaç hacim tablosu, bonitet endeks tablosu, polimorfik yöntem, Brutian pine, volume, tree volume table, site index table, polymorphic methods
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışmada, Antalya Orman Bölge Müdürlüğü, Korkuteli Orman İşletme Müdürlüğü Orman İşletme Şefliği sınırları içerisinde yer alan dikim yoluyla getirilmiş kızılçam (Pinus brutia Ten.) meşcereleri için tek girişli ve çift girişli hacim tablosu ve bonitet endeks tablosu düzenlenmiştir. Tek ve çift girişli ağaç hacim tablolarını düzenleyebilmek amacıyla değişik yaş ve yetişme ortamlarından yetişen 50 adet örnek ağaçtan gövde analizi verisi alınmış ve ilgili ölçümleri yapılmıştır. Söz konusu 50 adet gövde analizi örneğinden 325 adet veri türetilerek ağaç hacim modelleri geliştirilmiş, bu ağaçların kesim yaşındaki gerçek kabuklu hacim değerleri ise geliştirilen hacim modellerinin genel bazda kızılçam meşcerelerine uygunluğunun denetlenmesinde kullanılmıştır. Uygun hacim modelinin belirlenmesinde Belirtme katsayısı, Ortalama hata, Ortalama mutlak hata, Hataların standart sapması, Açıklanan varyans yüzdesi, Toplam hata yüzdesi ve Ortalama mutlak hata yüzdesi ölçütlerinden yararlanılmıştır. Daha sonra, 0.05 önem düzeyinde yapılan uygunluk denetimi ile gerek tek girişli gerekse çift girişli ağaç hacim denklemlerinin yöredeki kızılçam ağaçlandırmalarına uygun olduğu sonucuna varılmıştır. Tek girişli ağaç hacim tablosu değerlendirmede kullanılan ölçütlere göre en uygun olarak belirlenen logv=a0+a1*logd+a2*(1/d) denklemine göre düzenlenirken, çift girişli ağaç hacim tablosu ise v=a0*d2+a1*dh2+a2*d2h denklemine göre düzenlenmiştir. Bu denklemlerden yapılacak tahminler, değişik ormancılık bilim dalları için kullanılabilir. Polimorfik yöntem kullanılarak, kızılçam ağaçlandırmaları için bir Bonitet endeks tablosu da oluşturulmuştur. Bu tablonun oluşturulabilmesi için standart yaş 30 alınmış ve her bir bonitet sınıfı için yaş- boy denklemleri geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, single entry, double entry stem volume tables, and site index tables for Brutian pine (Pinus brutia Ten.) plantations have been constructed in Korkuteli Forest Enterprise. In order to constructing single entry and double entry tree volume tables, total 50 sample trees from different site and stand conditions were cut down and collected for stem analysis data. Using these stem analysis data 325 pieces of data were derived and were used to develop tree volume models. In addition, these stem analysis data are used to check the validation of these models for Brutian pine plantations general basis. In order to determination of the suitable volume model, seven performance criteria such as determination coefficient, mean bias, average absolute residual, standart deviation of the residual or precision, percent variation explained, percent total error and percent absolute mean error are consulted. The validation of both single entry and double entry tree volume equation for Brutian pine plantations controlled in region at 0.05 significant level. As a result both equations are suitable for Brutian pine plantations in region. Single entry and double entry tree volume tables are contructed according to equations logv=a0+a1*logd+a2*(1/d) and v=a0*d2+a1*dh2+a2*d2h, respectively The stem volume estimations obtained by these equations can be utilized for forestry sciences. To determine site quality of Pinus brutia Ten. plantations was used polymorphic methods and was developed Site index table. Standard age was selected 30 years and each site qualities were obtained age-height equations.