'Sağlıklı Kent Projeleri' diğer adıyla 'Kentsel Dönüşüm' ve 'Bursa'da Kentsel Dönüşüm adı altında gerçekleştirilmiş ve gerçekleştirilecek projeler
'The projects of comprehensi̇ve city' in other words urban renewal, the projects completed and will be completed on behalf of urban renewal in Bursa
- Tez No: 392026
- Danışmanlar: PROF. DR. MÜMİN FİLİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Teknik Eğitim, Technical Education
- Anahtar Kelimeler: Bursa, Kentsel Dönüşüm, Riskli Alan, Standart Penetrasyon Deneyi (SPT), Bursa, Urban Regeneration, Risk Areas, Standard Penetration Test (SPT)
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yapı Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Günümüzde kentsel yenileme, koruma, iyileştirme ve canlandırma gibi kenti daha iyi duruma getirmek için yapılan çalışmalar“Kentsel Dönüşüm”adı altında gerçekleştirilmektedir. Kentsel dönüşüm uygulamaları, kentlerin yıkıntı bölgesi ve sefalet yuvası haline gelmiş alanlarının daha sağlıklı, yaşanabilir alanlar haline getirilmesi, şehrin büyümesi ile şehir içinde kalan sanayi alanlarının, şehir dışına taşınması sonucu boşalan alanların toplum yararına düzenlenmesi, eskimiş kent alanlarının restore edilerek halkın hizmetine sunulması ve olası bir afet sonrasında zarar görme riski olan alanların iyileştirilmesi gibi nedenlerle gerçekleştirilmektedir. Bursa Kenti bugünkü sosyo-ekonomik yapısıyla bir sanayi kentidir. Geleneksel tekstil ve gıda sanayinin yanında 1960' ların sonlarında başlayan otomotiv sanayi ile Bursa İli önemli bir sanayi kenti konumuna gelmiştir. Özellikle dünya ile rekabet düzeyinde olan otomotiv sanayi Bursa kentinin en önemli sektörlerinden bir tanesidir. Sanayinin Bursa ekonomisinin temelini oluşturmasıyla kente ciddi boyutta göçü getirmiştir. Göçle birlikte kentte yasadışı olarak gelişen konut oranlarındaki artış göze çarpmaktadır. Bursa'nın tarihi ve göç alan bir sanayi kenti olmasından ötürü, tarihi mekânların korunması, iyileştirilmesi ve göçler sonucu kentte oluşan gecekondu bölgelerinin yenilenip iyileştirilmesi ihtiyacı doğmaktadır.“Sağlıklı Kent Projeleri”Diğer Adıyla“Kentsel Dönüşüm”Ve“Bursa'da Kentsel Dönüşüm Adı Altında Gerçekleştirilmiş Ve Gerçekleştirilecek Projeler”isimli tez çalışmasında Bursa ili ve Kentsel dönüşüm kavramının tarihsel gelişimi detaylıca anlatılmış, yerel yönetimler tarafından yapılan bazı çalışmalar incelenerek, olumlu ve olumsuz yönleri yorumlanmıştır. Yıldırım Belediyesi tarafından, 6306 sayılı yasa kapsamında yürütülen, Yıldırım Ankara Yolu Kuzeyi Kentsel Dönüşüm Projesi ayrıntılı olarak ele alınmış ve Standart Penetrasyon Deneyi (SPT) verileriyle birlikte zeminin taşıma gücüne göre tasarlanan yapının zarar görüp görmeyeceği konusunda bilgi edinilerek sonuca bağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Urban conservations, renewals and revitalizations, for better city's conditions, has been applied under a title that is“Urban Generation”nowadays. Urban generation applications apply, to make ruin and misery slot areas to better and healthy places, to edit places that are empty because of transportation industry areas after being inside of growing city, restore old city places beside benefits of public and to heal damage risk areas after a disaster. Bursa is an industry city by socioeconomic status. Bursa became an important industrial city by automotive industry which began at the end of 1960 alongside traditional textile and food industry. Especially, automotive industry that has been a level of competition from world is one of the most important sectors in Bursa. Creating foundation of Bursa's economy industry causes serious migration. The increase of illegal housing rates stands out in this city with migration. Healing, protection of historical places and renewing, healing of slum places that are reasons of migration show up because of being a historical and a people emigrating industry city, Bursa. In this thesis, is name“The Projects of Comprehensive City”in otherwords“Urban Renewal”, TheProjects Completed and will be completed on behalf of Urban Renewal in Bursa“, contents as a city Bursa and historical details of urban generation, positives and negatives side of some works were reviewed by local management. Yıldırım Municipality, managed under Law No. 6306, reviewed ”North of Yıldırım-Ankara Road Urban Generation Project in the details and decided a result for damage to the building was designed according to the ground bearing capacity using by Standard Penetration Test Datas.