Samsun ili Bafra ilçesi sol sahil köylerinde yapılan arazi toplulaştırmasına zorunlu ve istemli katılan çiftçilerin tutum ve davranışlarının karşılaştırılması
The comparision of farmers' attitudes and behaviors towards voluntary and mandatory participation in land consolidation in the left coast villages of Bafra district, Samsun province, Turkey
  1. Tez No: 392099
  2. Yazar: EMRAH İLDENİZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KÜRŞAT DEMİRYÜREK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Arazi Toplulaştırması, Zorunlu Toplulaştırma, İstemli Toplulaştırma, Çiftçi, Tutum, Davranış, Land Consolidation, Mandatory Consolidation, Voluntary Consolidation, Farmer, Attitude, Behavior
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Bu araştırma, Samsun İli'nin Bafra İlçesi'ndeki Sol Sahil Köylerinde yapılan arazi toplulaştırması projesine zorunlu ve istemli olarak katılan çiftçilerin, hem proje öncesinde hem de proje sonrasında arazi toplulaştırmasına olan tutum ve davranışlarını karşılaştırmak amacıyla yapılmıştır. Bu çalışmada, çiftçilerin arazi toplulaştırmasına katılım durumlarını etkileyen faktörler ve projeden memnuniyet durumları belirlenmiştir. Araştırmanın ana materyalini köylerde yapılan anket çalışmaları sonucu elde edilen veriler oluşturmaktadır. Araştırmanın diğer materyalini; bölge ile ilgili istatistikî bilgiler, konuyla ilgili daha önce hazırlanmış tez çalışmaları, derlemeler, makaleler ve çalışmalarda yer alan veriler oluşturmaktadır. Anket çalışması; gayeli olarak projeye istemli olarak katılan çiftçilerin bulunduğu Dedeli Köyü'nde projeye katılan, 520 kişiden 39'u ile Yörgüç Köyü'nden projeye katılan 127 kişiden 11'i ile ve projeye zorunlu olarak katılan çiftçilerin bulunduğu Çetinkaya Beldesi'nde ise projeye katılan, 718 kişiden 50 kişiyle görüşülerek yapılmıştır. Proje öncesinde çiftçilerin parsel sayısı, arazi büyüklüğü, brüt gelirleri ve bilgilendirme toplantısına katılım durumu ile çiftçilerin arazi toplulaştırmasına istemli olarak katılma durumu arasında pozitif yönlü ilişki olduğu belirlenmiştir. Ayrıca, ikinci meslek sahibi olma durumu, Tarım Kredi Kooperatifi'neüyelik durumu ve yeni parsellerin tekrar parçalanma düşüncesi gibi faktörler ile arazi toplulaştırmasına istemli olarak katılma durumu arasında negatif yönlü ilişki bulunmaktadır. Arazi toplulaştırmasına istemli olarak katılan çiftçiler arazi toplulaştırmasına zorunlu olarak katılan çiftçilere göre projeye daha olumlu bakmaktadırlar ve projeden daha çok memnundurlar. Ayrıca, arazi toplulaştırmasına istemli olarak katılan çiftçiler, toplulaştırmaya zorunlu olarak katılan çiftçilere oranla arazi toplulaştırmasını diğer çiftçilere daha fazla tavsiye etmektedirler. Bu kapsamda istemli olarak yapılacak projelere öncelik verilmeli, çiftçiler proje hakkında bilgilendirilmeli, proje öncesinde ve sonrasında çiftçilerin istekleri, dikkate alınmalıdır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research was to compare the attidues and behaviors of farmers towards voluntary and mandatory participation before and after land consolidation in the Bafra district of Samsun province, Turkey. It was defined the factors affecting the farmers' participation in land consolidation and their satisfaction from the consolidation project. The main data of this research were collected with purposefull sampling in the research area. Other research materials were previous research, reports and thesis conducted in the region.The surveys were conducted with 39 out of 520 farmers who voluntarily involved in consolidation projects and in Dedeli village 11 out of 127 farmers from Yörgüç village, and 50 out of 718 farmers who participated in Çetinkaya Municipality. It was found positive correlations among voluntarily participation in land consolidation and the number of plots, land size, gross agricultural income and attitudes and awareness about consolidation before the project was implemented. On the other hand, there were negative correlations among the farmers' voluntarily partcipation in land consolidation and membership status in the Agriculture Credit Cooperative and the farmers' thoughts about land re-fragmentation. The farmers who voluntarily participated in the land consolidation had more positive attitudes towards and were more satisfied from the consolidation project than the farmers who were forced to participate in the project. In addition, the farmers who voluntarily participated in the project advised land consolidation to other farmers. Prioritity should be given to voluntary participation in land consolidation projects, and farmers should be informed all stages at the projects and their requests, demands and issues should be considered and fullfiled.