Two axis direction finding antenna system using difference – sum patterns in x-band
Fark ve toplam yapısı kullanarak iki eksende yön bulucu x-band anten sistemi
- Tez No: 392242
- Danışmanlar: PROF. DR. PROF. DR. İBRAHİM TEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Sabancı Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu tez, gelen sinyalin farkını (Δ) ve toplamını (Σ) kullanarak X bandında (8-12 GHz) iki eksende (θ,∅) yön bulucu anten sistemi sunmaktadır. Yön bulucu sistem, mikroşerit yama antenleri ve gelen RF sinyalin Δ ve Σ‟ını alan rat-race halka eşleyicisinden oluşur. Bireysel olarak, hem eşleyici devre hem de anten elemanları ADS elektromanyetik simülasyon yazılımı kullanılarak besleme yeri ve boyut bakımından optimize edilmiştir. Bu projede, çalışma frekansı 10 GHz olarak belirlenmiştir. Başlangıç olarak, iki antenden oluşan anten dizisinin Δ ve Σ portlarını kullanarak tek eksende (θ) sinyalin geliş yönü (SGY) bulunur. İki girdi sinyalinin Δ ve Σ denklemleri kullanılarak, farklı 𝜃 değerlerindeki yayınım yapısı simülasyonda gözlemlenir ve üretilen devrenin ölçümlerinden elde edilen yayınım yapılarıyla karşılaştırılır. Δ‟ın Σ‟a oranı hesaplanarak, tasarlanan devreden SGY öngörülür. Yankısız odada 3 boyutlu sinyal yapılarına bakılarak, her iki devre de simüle edildi ve ölçüldü; aynı zamanda -40°‟den +40°‟lik açıya kadar 5°‟den daha az bir ortalama karekök (RMS) hatasıyla ve her iki eksende 0°‟den 180°‟ye kadar phi açısıyla SGY gözlemlendi. Bütün bu dört anteni içeren başka bir devre de ayrıca simüle edildi. 10 GHz çalışma frekansında, RT Duroid 5880 (𝜀𝑟=2.2,𝑘𝑎𝑙ı𝑛𝑙ı𝑘=1.575𝑚𝑚) malzemesi kullanılarak elde edilen deney sonuçları gösterdi ki önerilen kurulum ile tatmin edici performans parametrelerine ulaşılabilir.
Özet (Çeviri)
This thesis work proposes the direction finding antenna system in two axis (θ,∅) in x-band (8 to 12 GHz) using difference (Δ) and sum (Σ) patterns of received signal. Direction finding system is constructed using microstrip patch antennas array and 1800 hybrid rat race ring coupler which generates Δ and Σ of two received RF signals. Individually, both coupler circuit and antenna elements are optimized in terms of feed location and size using ADS electromagnetic simulation software. In this work, 10 GHz frequency of operation is chosen. Initially, direction of arrival (DOA) is obtained in one axis (θ) using the patterns of Δ and Σ ports of antenna array of two elements. Using the equations of Δ and Σ of two input signals, radiation patterns at different 𝜃 values have been observed in simulation and compared with measured pattern values of constructed circuit. By taking the ratio of Δ to Σ patterns, DOA has been estimated of designed circuit. Later, another DOA circuit in other direction (∅) is constructed and DOA has been estimated. By taking the 3D patterns of each circuit in anechoic chamber, both of these circuits are simulated and measured for performance; and from -40 to +40 degrees DOA has been observed with rms error of less than 5 degree in both axis with phi angle from 0 to 180 degrees. Another circuit which combines all these four antennas into one system also has been simulated. At 10 GHz operating frequency, experimental results using material RT Duroid 5880 (𝜀𝑟=2.2,𝑡h𝑖𝑐𝑘𝑛𝑒𝑠𝑠=1.575𝑚𝑚) show that satisfactory performance can be achieved with proposed setup.
Benzer Tezler
- Qualitative microwave imaging in non-destructive testing and evaluation applications
Nitel mikrodalga görüntülemede tahribatsız muayene ve değerlendirme uygulamaları
SEMİH DOĞU
Doktora
İngilizce
2023
Elektrik ve Elektronik Mühendisliğiİstanbul Teknik ÜniversitesiElektronik ve Haberleşme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. MEHMET NURİ AKINCI
- Işınlayıcı dizileriyle doku-içi hipertermide enrji yoğunlaştırılması
Başlık çevirisi yok
ABDULLAH FERİKOĞLU
Doktora
Türkçe
1996
Elektrik ve Elektronik Mühendisliğiİstanbul Teknik ÜniversitesiPROF.DR. İNCİ AKKAYA
- İki eksenli uzaktan komutalı hedef takip sisteminin tasarımı ve kontrolü
Design and control of two-axis remote commanded target tracking system
MUSTAFA IŞIK AKYÜZ
Yüksek Lisans
Türkçe
2021
Savunma ve Savunma Teknolojileriİstanbul Teknik ÜniversitesiSavunma Teknolojileri Ana Bilim Dalı
PROF. DR. İBRAHİM ÖZKOL
- Trabzon ili için geoid ondülasyonları belirleme amacıyla enterpolasyon yöntemlerinin uygulanması
Determining the Gps/levelling geoid undulations by interpolation methods for the region of Trabzon, Turkey
ÖZGE KARAASLAN
Yüksek Lisans
Türkçe
2015
Jeodezi ve FotogrametriGümüşhane ÜniversitesiHarita Mühendisliği Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. DR. YUSUF AŞIK
- Çokgen tabanlı tekil temellerin bileşik eğik eğilme etkisi altında zemin gerilmelerinin hesabı ve yapı sistemlerinin hesap yöntemlerinin karşılaştırılması
Başlık çevirisi yok
GÖKHAN İHSAN CANDANGİL
Yüksek Lisans
Türkçe
1998
İnşaat Mühendisliğiİstanbul Teknik Üniversitesiİnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
PROF. DR. AHMET SAYGUN