Pamuk ve polyester boyama-baskı yapan bir tekstil endüstrisi atıksuyunda azot giderimi
Removal of nitrogene from waste water of a factory which dyes-prints cotton and polyester
- Tez No: 392403
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YALÇIN GÜNEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Tekstil Atıksuyunda Amonyum Azotu Giderimi, Ozonlama, Adsorbsiyon, Havalandırma, Nitirifikasyon-Denitrifikasyon, Amonium Nitrogen Removal for Textile Wastewater, Ozonation, Ventilation, Adsorption, Nitrification-Denitrification
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Endüstriyel kirlenmenin boyutlarının ortaya konması aşamasında tekstil endüstrisi önemli bir paya sahiptir. Kullanılan hammadde, işletmedeki üretim tipi, üretimde kullanılan teknoloji ve kimyasal madde farklılığı gerek atıksuların miktarı, gerekse atıksularda bulunan kirleticilerin tür ve konsantrasyonlarında değişkenliğe neden olmaktadır. Bu nedenle tekstil endüstrisi atıksularının deşarj edilmeden önce arıtma işlemlerine tabi tutulması gerekmektedir. Tekstil Endüstrisinde atıksu arıtma yöntemleri genellikle konvansiyonel yöntemler kullanılarak yapılmaktadır. Biyolojik azot giderim yöntemleri yavaş işleyen proseslerdir. Bunun sebebi, giderimden sorumlu mikroorganizmaların yavaş çoğalmasıdır. Buna ek olarak, nitrifikasyon ve denitrifikasyon için ihtiyaç duyulan aerobik ve anaerobik şartların işletme kontrollerini sağlamak oldukça zordur. Bu çalışmada pamuk ve polyester boyama -baskı işlemi yapan bir tekstil fabrikasının biyolojik arıtma sistemine (Uzun Havalandırmalı Aktif Çamur Sistemi) entegre olacak ve azot giderim verimini arttıracak ileri arıtma teknolojileri hususunda (ozonlama, adsorbsiyon, havalandırma) laboratuar ortamında deneysel çalışmalar yapılmış ve bu teknolojilerin sayısal karşılaştırmaları yapılarak uygulanabilirlik açısından en verimlisi ve optimumu saptanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Textile Industry has an important share on exposing the magnitude of industrial pollution. Used raw materials, production type, the technology that have been used and different used chemicals makes variations neither on waste water quantities nor on contaminant type and concentration be found in waste waters. There fore textile industry waste waters are needed to be purified before decharging. Usually textile industry waste water purification is done by using conventional methods. Biological dinitrification is an inert process. The reason for this is slow reproduction of microorganisms which are responsible of dinitrification. Additionally, it is really hard to supply management controls of aerobic and anaerobic conditions which are needed for nitrification and dinitrification. Inside this research experimental studies have been made in laboratory conditions about an advanced purification technology which will improve dinitrification efficiency and will be integrated to a Factory that makes cotton and polyester dyeing and printing proccesses and by doing analytical comparisons of these technologies it has been tried to determine the most efficient and optimum ones considering applicability.