A study on dyeabilities of fabrics produced from cotton, polyester and acrylic fibers
Pamuk, polyester ve akrilik elyafından yapılan kumaşların boyanma özellikleri üzerine bir çalışma
  1. Tez No: 154734
  2. Yazar: PINAR PARLAKYİĞİT
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ALİ KİREÇCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Boyama, pamuk, polyester, akrilik, bilgisayarlı renk formulasyonu, boyama reçetesi hesaplanması. iv, Dyeing, cotton, polyester, acrylic, computer color formulation, dyeing recipe formulation. m
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 234
Özet
oz PAMUK POLYESTER VE AKRİLİK ELYAFINDAN YAPILAN KUMAŞLARIN BOYANMA ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA PARLAKYİĞİT Pınar Yüksek Lisans Tezi, Tekstil Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. ALİ KİREÇÇİ Ocak, 2004 Bilgisayar teknolojisi boyama endüstrisindeki proseslerde modernizasyonun artmasına aynı zamanda boyalı mamullerde kalite standartlarının artmasına neden olmuştur. Üretim yöntemleri ise daha kompleks ve ivmeli bir hal almaktadır. Ürünlerin kalitesini garantilemek için renk kontrolleri ve renk hesaplamaları da artmaktadır. Burada hedeflenen iyi bir renk kalitesinin tekrar sağlanabilmesi ve görsel kontrollerle bilgisayar sonuçlannm eşleşmesidir. Pratik ve tekrarlanabilen çözümler hedefe hızlı ve doğru bir şekilde ulaşabilen renk eşleştirme yazılımına ve üretim proseslerine bağlıdır. Bu çalışmanın amacı pamuk, polyester ve akrilikten yapılmış kumaşların boyanabilirliğini araştırmaktır. Literatürde bu konularda yapılmış birçok çalışma bulunmaktadır. Daha önce yapılan bu çalışmaların incelenip bunlara ek olacak bir çalışma yapılabilmesi için pamuk, polyester ve akrilik kumaş boyama bölümleri detaylı bir şekilde incelenmiştir. İlave olarak hedef rengin en kısa sürede bulunup boyama reçetesinin verildiği bir yazılım dizaynı amaçlanmıştır. Bu yazılım pratik uygulamalar için test edilmiştir ve her bir durum için uygun boyama reçeteleri elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A STUDY ON DYEABILITIES OF FABRICS PRODUCED FROM COTTON, POLYESTER AND ACRYLIC FIBERS PARLAKYİ?İT Pmar M. Sc. Thesis, Textile Engineering Department Supervisor : Prof. Dr. Ali KİREÇÇİ January, 2004 Today, coloration technology is facing a tremendous challenge. This is due to the increasing modernization of industrial processes by computers as well as the increasing quality standards for dyed and pigment products. Production routines are becoming more complex and accelerating. In order to guarantee the quality of the products, the methods of color control and the calculations of color formulation have to be enhanced. The focus has to be on the reproducibility of good color quality and the matching of computer results with visual controls. Practical and repeatable solutions depend on a color-matching software that achieves its goals quickly. The aim of the study is to investigate the dyeability of fabrics made from cotton, polyester and acrylic. There are many studies present on this subject in the literature. These prior studies are investigated at first. After then, in order to perform an additional study, cotton, polyester and acrylic fabric dyeing parts are examined extensively. In addition to these; designing of a recipe software that finds the target color and gives the dyeing recipe is intended. The software was tested for several practical application and appropriate dyeing recipes were obtained at every case.