Belgrad ormanının rekreatif açıdan irdelenmesi: Kirazlı bent örneği
Investigation of Belgrad forestry from recreative perspective: Kirazli bent case study
  1. Tez No: 392859
  2. Yazar: EMEL EYLEM AVŞAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SIRMA TURGUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Recreation, Belgrad Ormanı, Kirazlıbent
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kentsel Sistemler ve Ulaştırma Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
İstanbul'un nüfusu son elli yıl içerisinde hızlı şekilde artmış ve yerleşim bölgeleri plansız şekilde büyümüştür. Kontrolsüz şehirleşme tabii olarak arkasından birçok problemi getirmiştir. Bu sorunlar halkın temel istek ve beklentilerinin önüne geçerken, ihtiyaçlarını karşılayacak kapsamda kaliteli rekreasyon alanlarının gelişmesi konusu üzerine uzun yıllardır değinilmemiştir. Belgrad Ormanı I. Dünya Savaşının getirdiği olumsuz etkilerden dolayı yoğun ağaç kesilmesi, yangınlar, v.s. tahrip edilmesiyle birlikte Cumhuriyet Dönemi'nden bu yana 'Muhafaza Ormanı' olarak koruma altına alınmıştır ve bu özelliği 2011 yılına kadar sürdürmüştür. 2011 yılından sonra muhafaza ormanı içerisindeki 300 hektarlık bölüm 'Tabiat Parkı' statüsüne alınmıştır. Tezin amacı, Belgrad Ormanı'nın mahalli idarelerce nasıl kullanıldığı ve tabiat parkı kriterine uygun rekreaktif faaliyetlerinin uygulanırken ne ölçüde korunduğu aynı zamanda bir koruma alanı içerisinde yapılaşmanın gereksinim kriterlerinin belirlenmesidir. Bu kapsamda tez, rekreasyon kavramı ve tanımı ile başlayarak Kirazlıbent Mesire Yeri'ni ele alıp dönüşen Muhafaza Koruma Ormanı içerisinde bulunan rekreasyon alanına nasıl yaklaşılması gerektiğini tartışmakta, değerlendirmekte ve irdelemektedir. Anahtar Kelimler: Rekreasyon, Belgrad Ormanı, Kirazlıbent
Özet (Çeviri)
Population of Istanbul has grown in an unplanned way in last fifty years and settlements increased rapidly. Uncontrolled urbanization has created many problems. These problems are passing in front of people's basic needs and expectations in scope to meet the needs of the development has long been addressed on the subject of quality recreation area. Belgrat Forest dense trees cut because of the negative effects brought about by the Second World War I., fires, etc. Since the destruction of the Republican Period with Muhafaza Ormanı' as it is protected and maintained to this feature in 2011 In the enclosure of 300 hectares of forest after 2011 has been the status the Tabiat Parkı The aim of the thesis , Belgrat Forest, how it is used by local administrations and the nature park is protected by the extent to which applying the appropriate recreation activities is also determined by the structuring requirements within a conservation area. In this context, the thesis , recreation concept and definition of the recreation area located in the starting rotation Kirazlıbent Recreation Area Enclosure Protection Forest and discuss how it should be approached to discuss , evaluate and examine