Türkiye'de muhafazakarlık ve mizah: Cafcaf dergisi örneği
Conservatism and humour in Turkey: An example of Cafcaf
- Tez No: 393071
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET ALİ AYDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Muhazafakarlık, Mizah, Kültür, Cafcaf, Conservatism, Humour, Culture, Cafcaf
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 174
Özet
Mizah, içinde üretildiği toplumsal düzlemden doneler barındırır. Yazılıp çizildiği, konuşulup paylaşıldığı evrenin bir fotoğrafı gibidir. Adeta ayna sunar. Tezde 'Türkiye muhafazakarlığını anlama çabasında mizah perspektifi kullanılabilir mi?' sorusunu cevaplamaya çalıştık. Buna göre günümüz muhafazakar düşüncesini tarihsel bağlamından koparmayarak anlamaya çalıştık. Kanaatimizce Türkiye'de Refah Partisiyle başlayan AK Partinin hükümet olarak seçilmesiyle pekişen yeni bir muhafazakar düşünce gelişmektedir. Bahsettiğimiz muhafazakar düşünce yapısını, AK Parti iktidarı süresince yayımlanan muhafazakar mizah dergisi olan Cafcaf dergisi üzerinden tanıma gayretinde olduk. Bunun için öncelikle, muhafazakar düşünce, mizah, muhafazakar düşüncenin mizah imkanı gibi konuları tartışarak başladık ki bu tezin ilk bölümü olan teori kısmıdır. İkinci kısmında ise 5 başlıkla dergi içindeki karikatürlerin çözümlemesini yaptık. Bu başlıklar, derginin kendi anlam dünyasını ve değerlerini aktarımı; ötekiye, hükümete ve muhafazakar dünyaya eleştirileri ve dergi kapaklarıdır. Çözümlemelerimiz, derginin beynelminel çıktığı 19. Sayısından tez teslim tarihinde yayımlanan son sayısı 64. Sayıya kadar olmak üzere 2009 ila 2014 tarihleri arasında yayımlanan sayıları ile sınırlıdır.
Özet (Çeviri)
Humour contains data from the social context in which it is produced. It is just like a photo of the universe in which it is written down or spoken about. It almost presents a mirror. We have attempted to answer the question“Iıs it possible to use the perspective of humour in the efforts trying to understand Turkish conservatism?”we tried to understand today's conservative idea without any cutting it off from its historical context. In accordance with this, a new conservative idea has been developing , which is solidified , starting with the RP ,with the victory of AKP as a government. We tried toget to know the given conservative structure by the use of Cafcaf, which is a comic having been published during the AKP period. Therefore, we began with discussing conservative idea, humour, the humour capacity of the conservative idea, which is the theoretical , i.e., first part of the thesis. In the second part, we analized the caricatures within the magazine under five heading. These are the citing of the semantics and values of the magazine itself, criticism of the“other”, the government, and the conservative world. Our analysis is limited to the 19th issue , which it appeared as an international one and forward t o the 64th issue which was published at the time of the submission of the thesis-the ones published betweem 2009 and 2014.