Evlilik sitesi kullanıcılarının karakteristikleri ve kullanım motivasyonları
Charteristics and using motivations of marriage website users
- Tez No: 393072
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. METE KAZAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, İletişim Bilimleri, Sociology, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: İnternet İletişimi, Sanal Sosyalleşme, Modernleşme, Evlilik Siteleri, Evliliğin Motivasyonları, Internet communication, Virtual Socializing, Modernization, Marriage Websites, Marriage Motivations
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Radyo-Televizyon ve Sinema Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
Dünyanın her tarafındaki bilgisayarların birbirine bağlanmasını sağlayan, küresel bir iletişim aracı olarak toplumsal değişimlere neden olan internet, son yıllarda hızlı bir gelişme göstermiştir. Teknolojik gelişmelere paralel olarak iletişimin yeni yüzü haline gelen internet ile birlikte de hayatımızda pek çok şey değişmiştir. Aile, toplum ve birey hayatına etkileri ile birlikte toplumsal ve kültürel bir değişim yaratması günümüzde evlilik siteleri olarak faaliyet gösteren bir yapının ortaya çıkmasında etkili olmuştur. Dünyada, her yıl bir milyondan fazla kişinin internette tanışarak evlendiğinin ortaya çıkması ile birlikte internetteki online flört kavramı pek çok araştırmanın da konusu olmuştur. 2000 yılı sonrasında evlilik sitelerinin en çok ziyaret edilen siteler arasında yer alması aynı zamanda internet evliliklerinin neden arttığı sorusunu da gündeme getirmiştir. Milyonlarca üyesi olan bu siteler aracılığı ile bireylerin iletişim davranışları şekillenmektedir. İnternetin insan ilişkilerine etkileri, yüksek düzeydeki motivasyon, tarafların birbirlerine daha fazla odaklanmaları, kendini açıklama etkisi ve rahatlık sunması gibi nedenlerle bu sitelere yönelmeleri ile iletişim boyut değiştirmiştir. Bu sitelere olan talebin her geçen gün artması ile birlikte evlenme gelenekleri ile birlikte evliliğin sosyal yapıdaki yeri ve önemini de değiştirmiştir. Günümüzde teknoloji aracılı sanal ortam iletişimi yüz yüze ortamlardaki kadar etkili hale gelmeye başlamıştır. Toplumda iletişim alanında meydana gelen yenilik hareketleri Türk aile yapısı ve evlilik konularında da birtakım geleneksel özelliklerin geri planda bırakılmasına neden olmuştur.
Özet (Çeviri)
The internet which enables computers to link with each other from all around the world and causes social upheavals as a global pulpit has made a raphid progress in recent years. Correspondingly to the technological advances, so many things in our life has changed with the internet which has become the new face of communication. By creating a cultural alteration with impacts to individual, family and society lifes; it has brought to light a new system which is active as marriage websites. Online flirt concept has become many researchs subject after getting married through marriage websites become popular as more than a million people has married by meeting on internet. After 2000 marriage websites has placed in most visited websites and it also has made why internet marriages has increased a current issue. Communication behaviors of individuals are shaped through these websites which have millions of members. Communication channel has changed thorugh people have focused on with the reasons like the effects of internet to human relationships, high-level motivation, individuals focus more on each other, self-explanation effect and comforting. Marriage traditions has changed together with the importance and places in social structure of marriage by increasing the demand of these websites everyday. At the present time technology-based virtual platform communication has become as effective as one-on-one platforms. Innovation movements occured in society communication has caused keeping some traditional features about Turkish family pattern and marriage in the background.