Spor fotoğrafının teknik ve estetik açıdan incelenmesi
Analysis of sports photography from the aesthetic and technical point of view
- Tez No: 393319
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZER KANBUROĞLU
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Spor, Estetik, Hareket, Spor Fotoğrafı, Sports, Aesthetics, Motion, Sports Photo
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Plastik Sanatlar Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 201
Özet
Spor, etkin ve yaygın gücü sayesinde sosyal mekanizmada önemli ve büyük etkiler oluşturur. Tarihin her döneminde de gücün bir simgesi olmuş ve siyasal bir araç olarak kullanılmıştır. Günümüzde ise spor artık ekonomik getirileri bakımından büyük bir sektör haline gelmiştir. Spor, mesajların büyük kitlelere ulaştırılması noktasında olağan üstü bir güce sahiptir. Bunun yanısıra sporun estetik ve akademik açıdan da büyük bir kaynak sunduğu anlaşılmaya başlanmıştır. Siyaset, ekonomi, kültür gibi alanların yanında sosyoloji, psikoloji ve felsefeyi de içinde barındıran spor bu anlamda da büyük ve zengin bir kaynak sunmaktadır. Buna rağmen spor fotoğrafçılığı bugüne kadar haberin bir yan kaynağı olarak değerlendirilmiştir. Ancak porun sunduğu renkli görsel plastik malzeme, sporun sanat için de önemli bir kaynak olduğu gerçeğini ortaya koymaktadır. Bu çalışmanın öncelikli amacı; sporun içinde yer alan estetik öğelerin belirlenip seçilmesi ve sporun fotoğraf sanatında uygulama alanlarının irdelenerek, sporun sanat için alternatif nasıl önemli bir kaynak olabileceğinin örnekler üzerinden değerlendirilmesi ve belirlenmesidir.
Özet (Çeviri)
The sports creates an important and great impact on the social mechanisms through effective and widespread power. Sport has been symbol of power in every period of history and was used as a political tool.Today, the sport has become a major industry in terms of economic returns. Sports, extraordinary transportation to a large audience of the message has a power. Sport is an important source for an aesthetic and academic perspectives. Nevertheless, sports photography is considered to be a side source of news so far.The sports offered in the visual assessment, reveals that the sport should be considered as a source of visual and aesthetic.The primary objective of this study, the aesthetic elements within the sports is to determine the application in the selection of photographic art and sports.