Süleyman Nazif'in Hadisat gazetesindeki yazıları; 1 Nisan 1335 - 23 Haziran 1335/1919, inceleme - metin - dizin
Süleyman Nazif's articles in Hadisat journal; 1st April 1919 - 23rd June 1919, analyse - articles - i̇ndex
  1. Tez No: 393512
  2. Yazar: CİHAT TAŞCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMET GÜR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, Türk Dili ve Edebiyatı, History, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Süleyman Nazif, Hadisat, Mütareke Dönemi, Ermeni Meselesi, Şark Meselesi, İttihat ve Terakki, Osmanlı Türkçesi, Türk basını, Servetifünun, Süleyman Nazif, Hadisat, the Armistice, Armenian Issue, Eastern Question, Union and Progress, Ottoman Turkish, Turkish press, Servetifünun…
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 342
Özet
Süleyman Nazif (1869-1927) Servetifünun Türk Edebiyatı'nın önde gelen, şair, yazar, gazeteci ve devlet adamı olarak Türk edebiyatında önemli izler bırakmış bir şahsiyetidir. Değişik gazete ve dergilerde yazmış olduğu binden fazla yazı, Süleyman Nazif'in yaşadığı devri siyasi, sosyal ve kültürel açılardan ne kadar sağlam gözlemlediğini gösterir. Gözlemlediği problemlere rasyonel çözümler sunabilen ve sunduğu çözümleri de hem aklen hem de kalben hissederek yaşadığı, yazılarında açık bir şekilde görülmektedir. Bu yazılarında kullandığı üslup yazarın edebî yönünün de çok kuvvetli olduğunun açık bir göstergesidir. Yazar Osmanlı Türkçesi'ne hâkimdir ve bunu da dilde sadeleşmeyi savunanlara karşı bilinçli olarak, sanatkârane kullanmıştır. Hadisat gazetesi (1918-1919) Süleyman Nazif ve Cenap Şahabettin tarafından toplamda 174 sayı olarak çıkarılmıştır. Süleyman Nazif'in 1 Nisan 1919- 23 Haziran 1919 tarihleri arasında Hadisat gazetesinde yayımlanan yazıları Mütareke Dönemi'nin siyasi, sosyal ve kültürel olaylarının iyi anlaşılması bakımından büyük önem taşımaktadır. Çalışmamızın birinci bölümünde Hadisat gazetesindeki bu yazılar incelenmiş ve bu yazılarda Ermeni Meselesi, Şark Meselesi, İttihat ve Terakki gibi devrin en çok tartışılan konular ve günümüzde hâlâ tazeliğini koruyan birçok güncel problemi de yansıttığı görülmüştür. Çalışmanın ikinci bölümünde ise Hadisat gazetesinde bulunan bu yazılar Osmanlı Türkçesinden günümüz Türkçesine aktarılmıştır. Bu metinlerde geçen önemli yer ve şahıs adları açıklamalı olarak dizin bölümünde verilmiştir. Dile getirdiği problemlerde Süleyman Nazif'in milliyetçi vatanperver bir tavır sergilediği görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Süleyman Nazif (1869-1927) is one of the most prominent figures of Servetifünun Turkish literature as a poet, author, journalist and statesman who had left valuable works in Turkish literature. His more than one thousand articles in various newspapers and journals reflect his sound vision in the political, social and cultural aspects of his time. His heart-felt and mentally supported rational approach to issues is clearly visible in his works. His style in writing is also a clear indicator of his strong literal characteristics. The author is a master in Ottoman Turkish who used it in a deliberate and artistic style against the promoters of simplification in language. Hadisat newspaper (1918-1919) was published in 174 issues bay Süleyman Nazif and Cenap Şahabettin. Süleyman Nazif's articles which were published in Hadisat newspaper between April the firs in 1919 and June the 23rd in 1919 are highly valued for understanding the political, social and cultural incidents during the Armistice. In the first part of our study these articles in Hadisat were read carefully and in them it was seen that he wrote about the most controversial issues of his time such as Armenian Issue, Eastern Question, The Party of Union and Progress besides the ones which are still current. In the second part of the study these articles were translated into the modern Turkish from the Ottoman Turkish. The names of important places and people which were mentioned in these texts were given in the index. The issues he depicted introduce us Suleyman Nazif as a nationalist patriot.