XIX. yüzyıl arşiv belgelerine göre Osmanlı toplumunda intiharlar
According to archive documents of 19th century suicides in Ottoman society
  1. Tez No: 393676
  2. Yazar: ASLI GÜLLER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLHAN EKİNCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: İntihar, Tanzimat, Osmanlı, Meyusiyet, Ölüm, Suicide, The Tanzimat, Ottoman, Despair, Death
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
İntihar hemen her toplumda meydana gelen ferdi ve sosyal bir olgudur. İntihar ile ilgili sosyal, psikolojik, tıbbi, dini vb. pek çok alanda çalışmalar yapılmıştır. Ancak yapılmış olan bu çalışmalarda ağırlıklı olarak intiharın ferdi olan kısmı üzerinde durulmuştur. XIX. yüzyıl Arşiv Belgelerinde İntiharlar adlı bu çalışmada intiharın ferdi olduğu kadar toplumsal bir olgu olduğu da açıklanmaya çalışılmıştır. İntihar insanlık tarihi kadar eski bir olgudur bundan dolayı intiharın tarihsel boyutu ayrı bir önem taşımaktadır. Hazırlanmış olan bu çalışmada Başbakanlık Osmanlı arşivinden elde edilen belgeler neticesinde XIX. yüzyıl Osmanlı toplumundaki kişilerin hangi sebeplerle ve hangi yöntemlerle intihar ettikleri açıklanmaya çalışılmıştır. XIX. yüzyıl Osmanlı toplumunda meydana gelen intiharlar kara sevda, meyusiyet, hastalık, fakirlik, cinnet olmak üzere beş ana sebepten meydana gelmiştir. XIX. yüzyıl intihar yöntemleri ise ateşli silahlar, kesici ve delici aletler, asılma, boğulma, yüksek bir yerden atlama ve Kimyasal ya da zehirli madde alarak gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler neticesinde intihar vakaları hem tarihsel hem de sosyal açıdan ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Suicide is a social phenomenon which occurring in almost every community member. About suicides, people have been conducted social, psychological, medical, religious etc. studies in many areas. However, in these studies people performed and mainly focused on the individual part of suicides. Suicides in XIX. century according to archive documents, we have tried to explain that social phenomenon of suicides. Suicide is a phenomenon as old as humankind so it has a separate importance about the historical dimension of suicide. In this study, as a result of as the documents which collected from the Prime Ministry Ottoman Archives, we have tried to explain that in XIX. century in Ottoman society, for what reasons and in what ways people killed themselves. The suicides which occurred in Ottoman society in XIX. century, suicides include five major reason these are infatuation, despair, illness, poverty, madness. Suicides in XIX. century according to archive documents the methods of suicides are firearms, cutting and drilling tools, hanging, drowning, jumping from a high place and taking chemical or toxic materials.