Gine-Bissau'da devlet inşası ve devlet kapasitesinin güçlendirilmesi politikaları
State building and capacity strenghtening policies in Guinea Bissau
- Tez No: 393728
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZER KÖSEOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, Public Administration, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Devlet kapasitesi, Devlet İnşası, Gine-Bissau, Sahraaltı Afrika, State Capacity, State-building, Guinea-Bissau, Sub-Saharan Africa
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Çalışmada, Sahraaltı Afrika'nın küçük devletleri arasında yer alan ve sıklıkla“zayıf”veya“kırılgan”devlet kavramlarıyla birlikte anılan Gine-Bissau'da devlet ve ulus inşası ile devlet kapasitesinin geliştirilmesi meseleleri seçilmiş diğer Afrika ülkelerinden oluşturulan karşılaştırmalı veri setlerinden yola çıkılarak incelenmiştir. Böylece Gine-Bissau'nun bağımsızlık sonrası devlet inşası ve devlet kapasitesinin güçlendirilmesine ilişkin tecrübelerinin özgün yönleri ile seçilen diğer Sahraaltı Afrika ülkeleriyle olan benzerlikleri ortaya konulmaya çalışılmıştır. Veri setlerinin oluşturulmasında çeşitli uluslararası indekslere başvurulmuş ve veriler betimleyici bir analiz ile yorumlanmıştır. Çalışmanın ulaştığı temel sonuç, ulusal entegrasyonunu nispeten sağlayabilmiş bir ülkede askeri darbeler, suikastlar ve yolsuzlukla desteklenen siyasi istikrarsızlığın devlet inşası ve devlet kapasitesini güçlendirme politikalarını olumsuz etkilediği; seçilmiş hükümetlerin politikalarını oluştururken ve uluslararası donörlerin yardımlarını planlarken önceliği bu sorunların çözümüne vermelerinin önemli olduğudur.
Özet (Çeviri)
This study examines Guinea-Bissau, which is one of the smallest countries located in Sub-Saharan Africa and mostly labeled as“weak”or“fragile”state, in terms of state and nation-building and improvement of state capacity through analyzing several datasets that are derived from a pattern of elected African states. The aim of this study is to grasp the intrinsic characteristics of Guinea-Bissau's experience on state-building and empowerment of state capacity, and reveal the similarities between different states of the Sub-Saharan Africa. The datasets has been gathered from various international indexes and they have been analysed in a descriptive way. The study draws a conclusion that in a country like Guinea-Bissau who have a relatively integrated society, political instability that is fortified by military coups, assassins, and corruption effects state-building efforts and state capacity reform in a negative manner. In line with that conclusion, elected governments of Guinea-Bissau and international donors should consider this fact while designing development policies and plans.