Sir Thomas Roe'un gözünden Babürlü sarayı
Mughal court according to Sir Thomas Roe
- Tez No: 393750
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ALPARGU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Sir Thomas Roe, Babürlü Sarayı, Cihangir, Hindistan, Sir Thomas Roe, Mughal Court, Jahangir, India
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeniçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu çalışmada Sir Thomas Roe'nun eserine göre Cihangir dönemi, Babürlüler'in saray hayatı üzerine bilgiler ve düşünceler aktarılmıştır. Babürlüler'in kurulduğu Hindistan bölgesinin, coğrafi konumu ve artan ticari değeri ona önemli bir değer kazandırmıştır. Özellikle ticari değerinin artmasıyla birlikle İngilizler Hindistan toprakları üzerine yönelik politikalar uygulamaya sokmuş ve bölgeye pek çok seyyah göndermişlerdir. Bu seyyahlardan bir olan aynı zamanda ilk resmi elçi sıfatını taşıyan Sir Thomas Roe İngilizlere bir takım ayrıcalıklar kazandırarak bölgenin kapılarını açmıştır. Babürlü bölgesine yaptığı bu geziden sonra bir eser yazmış ve bu eser ise Cihangir dönemi siyasi ve kültürü hakkında bilgiler vermektedir. Nitekim bu bölgede, farklı kavmi grupların ve bu kavimlerin kültürlerinin varlığı Babürlü saray hayatını da etkilemiştir. Babürlü sarayında pek çok kültürün izini görmemiz mümkündür. Hind, Türk, İran ve İslam medeniyetlerine ait bir çok kültür Babürlü sarayında kendine yer bulmuştur. Hükümdarların izlediği politikalar doğrultusunda kimi zaman Hind kimi zaman İslam kültürü, Babürlü sarayında daha etkili olmuştur. Babürlüler'in hakimiyet alanında pek çok medeniyet varlık göstermektedir ve onlar tüm bu kültürleri ustalıkla harmanlayarak saray hayatına yansıtmıştır. Bu çalışma, Cihangir dönemi Babürlü sarayı ve saray hayatına yön veren dinamiklerin anlaşılması açısından bizlere ışık tutacak bilgiler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study explains the ideas and information about the Mughal court at the reign of Jahangir according to the work of Sir Thomas Roe. The India region that Mughals established themselves due to its geographical location and the growing commercial value made it an important asset. Especially with the increase in the commercial value, the British has put policies on Indian soil into practice and have sent many travelers to the region. One of those travelers Sir Thomas Roe, who bears the title of the first official ambassador, has opened the door along with a number of privileges given to the British. After his travel he wrote a book which gives information about the politics and culture of the time of Jahangir. Indeed, in this region, the presence of different groups and culture of these tribes also affected Mughal Court life. At the court Mughals it is possible to see traces of many cultures. Different cultural features belonging to Indian, Turkic, Persian and Islamic civilizations found their place in Mughal palace. Depending on the policies followed by the ruler, sometimes Indian sometimes Islamic culture was more effective in the palace. There exists different civilizations in the ruling area of Mughals and blending them masterfully they reflected all of those cultures in the court life. This study offers us the information about the Mughal palace and sheds light to the dynamics that shapes the court life at time of Jehangir.