Metal iş koluna bağlı ' metal yüzey temizleme işleminin ' iş sağlığı ve güvenliği açısından incelenmesi
Depended metal industry ' metal surface cleaning method ' examination of occupational health and safety
- Tez No: 394030
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖNÜL KANDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kazalar, Metalurji Mühendisliği, Accidents, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Metal Yüzey Temizleme, İş Sağlığı ve Güveliği, İş kazası, Meslek Hastalığı, Metal Sanayi, Finne-Kinney, Metal Surface Cleaning, Occupational Health and Safety, Occupational Accident, Occupational Disease, Metal Industry and Finne-Kinney
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeni Yüzyıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
Metal sektörü içerisinde yer alan metal yüzey temizleme bölümleri iş sağlığı ve güvenliği açısından tehlikeli sınıfa girmektedir. Bu bölümlerin tehlikeli sınıfa girmesinin nedeni çalışanların iş kazası geçirme ve meslek hastalığına yakalanma riskinin yüksek olmasıdır. İşçilerin sağlıkları açısından daha güvenli bir çalışma ortamı oluşturmak için bu bölümlerde kullanılan imalat tekniklerinin gözden geçirilmesi gerekir. Bu çalışma beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, metal ve metal sanayi hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde, korozyonun tanımına, metal yüzey temizleme işleminin tanımına, metal yüzey temizleme işleminin amacına ve metal yüzey temizleme türlerine yer verilmiştir. Üçüncü bölümde, İs sağlığı ve güvenliği tanımına, iş sağlığı ve güvenliği temel kavramlarına, iş kazası istatistiklerine, iş sağlığı ve güvenliği yönetimi ve çalışanların sorumluluklarına yer verilmiştir. Dördüncü bölümde, Finne-kinney risk değerlendirmesi metodu kullanılarak çaydanlık üretimi yapan bir işletmede uygulama yapılmıştır. Beşinci bölümde, işletmeye önerilerde bulunulduktan sonra sonuç kısmına yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Metal surface cleaning departments situated in the metal sector are dangerous section because of the high risk of accident and occupational disease according to occupational health and safety. The manufacturing techniques used in these departments should be revised to create a safety working environment. This thesis consists of five sections. The first section has information about metal and metal industry. The second section has the definition of corrosion, the definition of metal surface cleaning process, the aim of metal surface cleaning and the types of metal surface cleaning manufacturing processes. The third section has the definition of occupational health and safety, the basic concept of occupational health and safety, occupational accident statistics in the metal sector, the management of occupational health and safety and the responsibility of employees. In the next section, a risk evaluation method named Finne-kinney is used to make application in a manufacturing plant that produces metal teapot. The final section has suggestions and conclusion.