Ayakkabı, saya imalatı alanında risk değerlendirmesi ile örnek alan incelenmesi
Examining the sample area with risk assessment of shoe, shoe-upper manufacturing field
- Tez No: 394031
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ESİN TÜMER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Ayakkabı İmalatı, Risk Değerlendirme, L Tipi Matris Metodu, Shoe Manufacturing, Risk Assessment, L-Type Matris Method
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeni Yüzyıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
İnsan, temel ihtiyaçlarını karşılamak için sürekli olarak çalışma halindedir. Çalışma hayatında ki tarihsel gelişime bakıldığında, özellikle sanayi devriminde insana olan ihtiyacın fazla olması ve insanların da yaşamlarını sürdürmeleri için ise olan ihtiyaçları, çalışma koşullarının iyileştirilmesi konusunun göz ardı edilmesine neden olmuştur. Ancak sanayi gelişmelerini tamamlayan ülkeler, insanına önem vermeye başlamış ve sürekli olarak çalışma şartlarının iyileştirilmesi çalışmaları yapmışlardır. Bu çalışmanın amacı; Ayakkabı imalatı yapan işletmelerde iş güvenliği açısından ortaya çıkabilecek tehlike ve riskleri analiz ederek kabul edilebilir seviyelerde tutabilmek için alınması gereken önlemleri belirlemektir. Uygulama alanı olarak ayakkabı imalatı yapılan 5 katlı bir atölye seçilmiştir. İşletmedeki tehlike ve riskler L tipi matris yöntemi ile değerlendirilmiş, kontrol önlemleri ile risk seviyeleri kabul edilebilir seviyelere gelebilmesi için gerekli önlemler belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
People are in a state of continual working to meet basic needs. When the historical development in working life is considered, the main reason behind the ignorance of improving working conditions has been the ever increasing need for workers especially during the times of industrial revolution and the people's need for work to maintain their lives. It is only after the completion of industrialization age that countries have started attaching importance to human lives and thus commenced a continual effort towards amending workers' conditions. The purpose of this study is to determine the necessary precautions to keep the hazards and risks at acceptable levels which can be occured in term of occupational safety in shoe manufacturing factories by analizing dangers and risks. The application field has been chhosen shoe manufacturing factory. The hazards and risks have been evaluated by L-type matrix method to reduce the levels of risks at acceptable levels have been determined by the precaution controls.