Laringoskopide mccoy blade ve C-MAC® videolaringoskopun entübasyon koşullarının karşılaştırılması
Comparison of ıntubation conditions of mccoy laryngoscopy blades and storz tm C-MAC ® videolaryngoscope
- Tez No: 394061
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FEYZİ ÇELİK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: McCoy Bleyd, C-Mac® Videolaringoskop, Entübasyon, McCoy blades, C-Mac® Videolaryngoscope, Intubation
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
ÖZET Giriş ve Amaç: Anestezi uygulaması sırasında entübasyon işlemi; hava yolunun açık tutulması, solunumun kontrolü, solunum eforunun ve aspirasyon tehlikesinin azaltılması, anestezistin ve ekipmanın cerrahi sahadan uzaklaştırılması ile cerrahi rahatlık sağlanması ve resüsitasyon esnasında hava yolu kontrolü gibi faydalar sağlar. Ancak laringoskopi ve endotrakeal entübasyon her vakada kolaylıkla gerçekleştirilememektedir; vakaların çeşitli zor anatomik özellikleri, mevcut sistemik hastalıkları (örn: akromegali, ankilozan spondilit, guatr vb.) nedeniyle entübasyon işleminin başarıyla sonuçlandırılması her zaman mümkün olmamaktadır. Ayrıca laringoskopi ve entübasyon larinks ve trakeanın mekanik uyarımına bağlı refleks sempatik bir yanıt oluşturarak taşikardi, hipertansiyon, aritmiler ve özellikle kalp rezervi kısıtlı hastalarda miyokardial iskemiye sebep olabilir. Laringoskoplar bleydin şekline göre düz ve eğri bleydli olarak tiplere ayrılırlar. Düz bleydli olanlar Magill, eğri bleydli olanlar Macintosh tipi olarak bilinir. Laringoskopi işleminde, bleydin ucunun yerleştirilmesinde epiglot yönünden farklılık gösterirler. Erişkinlerde, genellikle eğri bleydli, laringoskop tercih edilmektedir. McCoy laringoskop bleydi standart laringoskop bleydinden farklı olarak proksimal bir kaldırıcı uça sahiptir. Kaldırıcı uç entubasyon sırasında epiglotun elevasyonunu sağlıyor. McCoy laringoskop bleydinin bu özelliği bize iki avantaj sağlar. Birincisi McCoy laringoskop bleydi daha az kuvvet kullanıldığı için stres cevap daha az oluyor. İkincisi zor entübasyon da epiglotu kaldırarak daha iyi bir görüş alanı sağlar. Video teknolojisi ve fiberoptik sistemlerdeki son gelişmeler videolaringoskoplar (VL) gibi yeni entübasyon araçlarının ve teknolojilerinin gelişmesiyle sonuçlanmıştır. Videolaringoskoplar, blade'inin uç kısmına yerleştirilmiş bir optik sistem aracılığıyla indirekt bir görüşe izin verdiği için entübasyon ve laringoskopide farklı bir yaklaşım olarak kabul edilirler. Videolaringoskop'un gelişimi, standart laringoskop blade'ini içeren endoskopik sistemin birleştirilmesi esasına dayanmaktadır. Bu sistemlerde kamera ergonometrik olarak tasarlanmış handle ile birleştirilmiştir. Böylece anatomik yapılar monitor üzerinde büyütülmüş olarak görülebilir ve görüntü alanı artırılabilir. Videolaringoskop, tamamen vizüel kontrol altında rutin alıştırma ve öğrenmek için iyi bir çözüm olarak görülmektedir, videolaringoskop'un şekli görüntüyü hava yolunun genişlemiş video imajını kullanarak mükemmelleştirir. Yüksek çözünürlüklü imajlar ve ışık demetleri handle'da bütünleştirilerek video monitöre yansıtılan hava yolu yapılarının video imajları modifiye edebilir. Kamera modifiye handle içine basit ve hızlı bir şekilde katılmıştır. Kamera aynı zamanda fiberoptik entübasyonda da kullanılabilir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri (D.Ü.T.F.H) Aralık 2013 ile Aralık 2014 tarihleri arasında yapıldı. Hastalada cinsiyet, yaş, vücut ağırlığı gibi demografik özellikler bakıldı. Araştırmaya dâhil edilme kriterleri; 25-85 yaşları arasında, ASA І-ІІ sınıflamasında bulunan, Mallampati skoru II ve üzerinde olan, preoperatif değerlendirme formuna göre zor entübasyon öngörüsü oluşturan testlerin pozitif olduğu, elektif ameliyat planlanan 100 hasta çalışmaya dâhil edildi. Bulgular: Hastaların %43'ü kadın, %57'si erkek olduğu görüldü. Hastaların cinsiyetlerine göre yaş puan ortalamarı 47,82±12,71 kadın, 46,51±13,01 erkek idi. Hastaların Cormack-Lehane Skoru (D-Blade videolaringoskop) puanlarına bakıldığında %50'si I, %34'ü II, %16'sı III idi, Cormack-Lehane Skoru puan ortalamasına bakıldığında 1,66±0,74 olduğu görüldü. Cormack-Lehane Skoru istatistiksel değerlere göre gruplar arası anlamlı bir fark olduğu görüldü (p= 0,001). Hastaların Entübasyon Zamanı (D-Blade videolaringoskop) puan ortalamasına bakıldığında 18,94±11,22 olduğu görüldü. Maccoy ve D-Blade Videolaringoskop arasında Entübasyon sürelerine bakıldığında D-Blade Videolaringoskop'un süresinin Maccoy'a göre daha uzun olduğu görüldü. Entübasyon Zamanı Maccoy ve D-Blade Videolaringoskop arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu görüldü (p=0,006). Sonuç: Videolaringoskopun primer rolü konvansiyonel yöntemlerle zor hatta olanaksız olan entübasyonda daha iyi bir performans elde etmek olmalıdır. Videolaringoskopun klinik rolü zor hava yolu çalışmaları ile desteklenmeyi beklemektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Introduction and Purpose: Intubation during anesthesia provides benefits such as; airway and control of breathing, respiration effort, dead space and reduce the risk of aspiration, anesthetist and equipment to provide comfort and surgical removal of the surgical field and provides benefits such as control of the airway during resuscitation. However it is not easy to laryngoscopy and endotracheal intubation in every case. Successfully concluded intubation is not always possible due to difficult anatomical features a variety of cases, systemic diseases (eg, acromegaly, ankylosing spondylitis, thyroid, etc.). In addition, the larynx and trachea by laryngoscopy and tracheal intubation due to mechanical stimulation of reflex sympathetic creating a response as a result of increased plasma catecholamine concentrations, tachycardia, hypertension, arrhythmias and myocardial ischemia may result, especially in patients with limited cardiac reserve. Direct laryngoscopy according to the form used for the purpose laryngoscopes blades are divided into types as straight and curved blades. Flat blades are Magill, curved blades are known as Macintosh type. Laryngoscopy process, the placement of the tip of blades vary in terms of the epiglottis. In adults, if there is no contraindication, usually curved blade laryngoscope is preferred. McCoy laryngoscope blades, as distinct from the standard laryngoscope blades has a proximal lifts. Proximal lifting end provides elevation of epiglottis during intubation. McCoy laryngoscope blade has two advantages. Firstly, McCoy laryngoscope blades use less force and it causes less stress response. Secondly, it removes the epiglottis and provides better vision field in difficult intubation. Latest developments in video technology and fiber-optic systems resulted in new tools such as video laryngoscopes. İn videolaryngoscopes, an optical system is placed in tips of blades for allowing a view through the indirect laryngoscopy and intubation and this situation considered as different approach. VL development is based on the combination of standard laryngoscope blade endoscopic system. In these systems, camera is combined with ergonometric designed handle. Thus, the anatomical structures can be seen as enlarged on the monitor and the image area can be increased. VL is seen as a good solution for routine practice and learn completly under visual control. The image of the VL uses the enlarged image of the airway and maintains perfect image. High-resolution images and light beams are integrated with handle and video images may modify the structure of the airway. Camera participated in modified handle in a simple and fast way. The camera also be used in fiber-optic intubation. Material and Method: This study was conducted at the Faculty of Medicine Hospitals of Dicle University, Turkey between December 2013 and December 2014. Demographic characteristics of patients such as gender, age and body weight were investigated. Criteria for inclusion in the study; 100 ASA I-II patients, who will undergo an elective surgery, in the 25-85 age group that have a Mallampati score 2 and above, and have a positive test result in the intubation difficulty tests according to the preoperative evaluation questionnaire were included in the study. Results: Of the patients, 43% were female and 57% were male. The mean age of female patients was 47.82+-12.71, and the mean age of male patients was 46.51+-13.01. Looking at the Cormack-Lehane Scores (D-Blade videolaryngoscopy) of the patients, 50% had a grade I, 34% had grade II and 15% had grade III; and, the mean Cormack-Lehane Score was found to be 1.66+-0.74. There was a statistically significant difference between the groups according to the values taken in the Cormack-Lehane Score (p=0.001). And, the mean intubation time (D-Blade videolaryngoscopy) of the patients was 18.94+-11.22. When we look at the intubation times of Maccoy and D-Blade videolaryngoscopies, the time of the D-Blade videolaryngoscopy was found to be longer than of Maccoy's. There was a statistically significant difference between Intubation times of Maccoy and D-Blade videolaryngoscopies. Conclusion: The primary role of videolaryngoscopy should be to achieve a better performance than intubations which are difficult or impossible with conventional methods. The clinical role of videolaryngoscopy needs to be supported with further studies on difficult airway management.