Endometrium kanseri yönetiminde PET/BT'nin yeri
The role of PET/CT in management of endometrial cancer
- Tez No: 394209
- Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR FIRAT ORTAÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Endometrium kanseri, 18F-FDG PET/BT, lenf nodu metastazı, SUVmax, evre, Endometrial cancer, 18F-FDG PET/CT, lymph node metastasis, SUVmax, stage
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 38
Özet
Amaç Bu çalışmada klinik erken evre olduğu düşünülen endometrium kanser tanılı tüm hasta grubunda ve ayrıca histopatolojik risk faktörü bulunan yüksek riskli hasta grubunda PET/BT 'nin lenf nodu tutulumunu saptamadaki başarısını ve histopatolojik bulgularla SUVmax değerinin ilişkisini araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem Çalışmaya Ekim 2010- Mart 2015 tarihleri arasında endometrial örnekleme sonuçları endometrial kanser gelen ve klinik erken evre olduğu düşünülen, tedavi öncesi evreleme amacı ile 18F-FDG PET/BT yapılan ve standart cerrahi prosedür uygulanan 124 hasta dahil edildi. G3 veya G2 ve MI ≥ %50 veya non-endometrioid histolojiye sahip hastalar, yüksek risk grubu olarak belirlendi. Tüm hastaların ve yüksek risk faktörü izlenen alt grubun operasyon öncesi PET/CT bulguları operasyonlarına ait patoloji raporları ile karşılaştırıldı. Bulgular Çalışmaya dahil edilen 124 hastadan 77 hasta yüksek risk grubu olarak belirlendi. PET/BT'nin genel popülasyonda sensitivite, spesifite, doğruluğu, PPD ve NPD'i sırası ile %64, %96, %93, %69 ve %96 olarak hesaplandı. Yüksek risk grubunda PET/BT'nin sensitivite, spesifite, doğruluğu, PPD ve NPD'i sırası ile %69, %94, %90, %69 ve %94 olarak hesaplandı. Yüksek risk faktörlerinin lenf nodu tutulumunu saptamadaki sensitivite, spesifisite, doğruluk, NPD ve PPD'i sırası ile %92, %42, %48, %17 ve %98 olarak hesaplandı. Uterusta saptanan SUVmax değerinin myometrial invazyon, grade, servikal tutulum, LVSI ile ilişkisi saptanırken evre, lenf nodu tutulumu ve histolojik subtip ile arasında istatistiksel ilişki saptanmadı. Sonuçlar Bu çalışma yüksek riskli hasta grubunda bile lenf nodu metastazlarının PET/BT ile yeterli düzeyde belirlenemediğini gösterdi. Bu durumda PET/BT lenfadenektominin yerini alabilecek bir modalite olarak kabul edilemez ve PET/BT 'nin preopereatif rutin kullanımı yararlı gözükmemektedir. PET/BT' nin doğruluğunu artıracak teknik gelişmelere ihtiyaç vardır. Ancak yüksek komorbiditesi olan hastalarda yüksek negatif prediktif değeri nedeni ile kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
The Role of 18F-FDG PET/CT in Management of Endometrial Cancer Aim We aimed to evaluate the success of 18F-FDG PET/CT in the detection of lymph node metastases of clinical early stage endometrial cancer in all cases and in high risk subgrup and the association between uterine SUVmax values and histopathological findings in this study. Material and Method Between October 2010 and March 2015, 121 patients who had histopathologically proven endometrial cancer diagnosis and underwent for surgical staging of disease were included to the study. G3, G2 with myometrial invasion ≥%50 or non-endometrioid histology were established high risk features. 18F-FDG PET/CT findings were compared with pathology reports in all cases and in high risk subgrup who underwent surgery after 18F-FDG PET/CT. Results 77 patients from 124 clinical early stage endometrial cancer patients who were included to this study were identified as high risk grup. Sensitivity, specificity, accuracy, PPV and NPV of 18F-FDG PET/CT in all patients(n=121) were calculated as %64, %96, %93, %69 and %96 respectively. In high risk group sensitivity, specificity, accuracy, PPV and NPV of 18F-FDG PET/CT were calculated as %69, %94, %90, %69 and %94 respectively. Sensitivity, specificity, accuracy, PPV and NPV of high risk features for detecting lymph node metastasis were calculated as %92, %42, %48, %17 and %98 respectively. The SUVmax value of endometrial lesions was found to be associated with myometrial invasion, grade, cervical involvement and LVSI. But SUVmax value was not showed statistically association with stage, lymph node metastasis and histology. Conclusion This study showed that 18F-FDG PET/CT could not be determined lymph node metastasis even in hidh risk patient. As a result, 18F-FDG PET/CT is not accepted as a modality which may replace lymphadenectomy and the routine use of 18F-FDG PET/CT in preoperative seems useless. The technical developments are needed to increase the accuracy of 18F-FDG PET/CT. On the other hand, 18F-FDG PET/CT can be benefical in patients with high co-morbidity because of high negative predictive value.