Otopsi vakalarında arteria renalis ve dallarının kontrast madde verilerek skopi ile incelenmesi
Investigation of arteria renalis and it's branches using scopy with contrast agents in the outopsy cases
- Tez No: 394216
- Danışmanlar: PROF. DR. OĞUZ ASLAN ÖZEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: Arteria renalis, Segmental arter, Varyasyon, Transplantasyon, Böbrek, Renal artery, Segmental artery, Variation, Transplantation, Kidney
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Böbreği besleyen arteria renalis (a. renalis) L1-L2 vertebra seviyesinde aorta abdominalis'ten ayrılır. Kompleks bir embriyolojik gelişim göstermesinden dolayı, böbrek damarları anatomik olarak çok sayıda varyasyon gösterir. Her böbreğin aortadan ayrılan a. renalis'i genellikle bir tane olmasına rağmen literatür taramalarında bazen iki (% 10 - % 12) ve üç (% 1) şeklinde ayrılımlar bildirilmiştir. Böbrek damarlarının yapısının ve varyasyonlarının bilinmesi böbrek cerrahisinde çok önemlidir. A. renalis'in intrarenal ve ekstrarenal dağılımının ortaya çıkarılmasında ve vasküler varyasyonlarının belirlenmesinde anjiyografik yöntemlerin çok iyi neticeler verdiği bilinmektedir. Bu konunun öneminden dolayı arteria renalis'lerin orijin düzeylerini, sayı varyasyonlarını ve segmental düzeyde dağılımlarını araştırdık. Bu çalışmaya otopsi için İstanbul Adli Tıp Kurumu'na getirilen yetişkin cenazelerden 26 tanesi dahil edildi. Çalışmamızda radyolojik incelemelerde kullanılan % 100 Baryum Sülfat kontrast maddesi kullanılarak anjiyografik görüntüler elde edildi. İncelediğimiz 52 böbreğin 43 (% 82,7) tanesinde tek a. renalis, 8 (% 15,3) tanesinde iki, 1 (% 1,9) tanesinde ise üç a. renalis olduğu görüldü. A. renalis'lerin L1-L2 vertebra düzeylerinden çıktığı belirlendi. Genellikle ramus anterior ve ramus posterior olarak iki dala ayrıldığı (% 48,7), sıklıkla ramus anterior dört, ramus posterior bir segmental dala ayrıldığı (% 34,6) görüldü. Ramus anterior ve ramus posterior'un % 13,4 oranda segmental dağılımlarının varyasyon gösterdiği tespit edildi. Arteria renalis'in sayı varyasyonları, segmental dağılımı, aorta'dan çıkış seviyeleri böbrek transplantasyonu ve cerrahisi açısından önem arzetmektedir. Çalışmada elde ettiğimiz sonuçların böbrek cerrahisinde faydalı olacağı kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Renal artery that feed the kidney is seperated from abdominal aorta at L1-L2 level of vertebra, Due to show an complex embryological development, anatomy of vasculars of kidney shows variations quite. Although renal artery of each renal usually single that is seperated from aorta, sometimes in the literature two (10 %-12 %) and three (1 %) are seperated. Knowing the structure and possible variations of renal arteries is very important in kidney surgery. Intrarenal and extrarenal distrubution of renal artery are emergence and determined to vascular variation is known to give very good results of angiographic method. Because of the importance of this subject, we investigated the level of origin of the distribution, number of variations and segmental level. In this study, the adults of the funeral are brought to the Istanbul Forensic Medicine Institute for an autopsy were included in 26 of them. In our study was obtained angiographic images using 100 % barium sulfate contrast agent that is used in the radiological study. We studied 52 kidney in (82.7 %) 43 of them a single ren, in 8 (15.3 %) of them two and in 1 (1.9 %) of them three a. renales were observed. Renal artery was determined that exit the L1-L2 vertebral level. Generally it was showed anterior ramus and posterior ramus divided into two branches (48.7 %), often anterior ramus is seperated to four, posterior ramus is seperated to a segmental branch. (34.6 %). Anterior ramus and posterior ramus showed variations of segmental distribution rate of 13.4 % which was detected. The number of variations of the renal artery, segmental distribution, output levels from the aorta is important in terms of kidney transplantation and surgery. We believe that our results in this study would be benefit for kidney surgery.