208 numaralı Urfa Şeriyye Sicilinin transkripsiyon ve değerlendirilmesi (H.1296-1299/M.1879-1882)
The transcription and the evuluation of Urfa Shar'iyya Court Register no 208 (H. 1296-1299/ 1879-1882 A.D)
  1. Tez No: 395133
  2. Yazar: MEHMET ŞİLEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İLHAN PALALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Osmanlı İmparatorluğu, Şer'iyye sicilleri, hukuk, mahkeme, kadı, Urfa, Ottoman Empire, Shar'iyya registers, law, court, kadi, Urfa
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 1046
Özet
Bu çalışma ile 208 Numaralı Urfa Şer'iyye Sicili'nin (1879-1882) transkripsiyonu ve değerlendirmesi yapılmıştır. Sicil'in analizi ile Urfa şehrinin idari, sosyal ve iktisadi tarihine ışık tutulması amaçlanmıştır. Bu çalışma sonunda, Urfa şehrinin demografik yapısı, hukukun işleyişi ve dini/etnik unsurlar hakkında bilgiler elde edilmiş ve farklı dinlere mensup kişilerin barış ve güven içerisinde yaşadıkları tespit edilmiştir. Müslümanlar ve gayr-i Müslimlerin hukuksal güvencelerden eşit ölçüde yararlandıkları ve farklı dinlere mensup kişilerin birbirlerine kefil ve vekil oldukları, borç ilişkilerine girdikleri belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study transcribes and evaluates Urfa Shar'iyya Court Register No. 208 (1879-1882). It aims to shed light on the administrative, social, and economic history of Urfa. The study has revealed some information about the demographic structure of Urfa in the period under study, the functioning of law, and the religious/ethnic elements. It has further indicated that people from different background of religions lived in peace and security. It has underlined that Muslims and non-Muslims had equal protection of law and that people from different religions engaged in agency and surety relationship, and extended credit to each other.