İçmimarlıkta bir tasarım öğesi olarak tekstil ürünleri ve seçim ölçütleri
Textile products as a design element in interior design and its selection criterias
  1. Tez No: 395199
  2. Yazar: TUĞBA LEVENT
  3. Danışmanlar: DOÇ. B. BURAK KAPTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: İç mekan, tekstil ürünleri, seçim ölçütleri, mekan tasarımı, Interior, textile products, selection criterias, space design
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 177
Özet
Tekstil ürünleri iç mekanın niteliğini etkileyen önemli tasarım öğeleridir. İç mekan tekstil ürünleri; mobilyalarda kullanılan döşemelik kumaşları, pencere çözümlemesi olarak kullanılan perdeleri, zeminde kullanılan halı ve kilimleri kapsamaktadır. Bu çalışma; iç mekan ile ilgili temel kavramları, genel tekstil bilgilerini, iç mekan tekstil ürünlerini, bu tekstil ürünlerinin temizlik ve bakımlarına ait ayrıntıları ve iç mekanda bu ürünlerin seçim ölçütlerini içermektedir. Çalışma, tekstil ürünlerinin içmimarlık disiplininde mekanın niteliğini, işlevini ve kullanıcı rahatlığını önemli derecede etkileyen bir öğe olması, bu konuda yeteri kadar Türkçe kaynak bulunmaması bakımından önemlidir. Çalışmanın sonucunda iç mekan tekstil ürünlerinin mekan- kullanıcı-işlev kurgusu kapsamında mekana ait önemli bir tasarım öğesi olduğu ve bu ürünlerin iç mekan tasarımındaki seçim ölçütlerinin neler olduğu sonucuna ulaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Textile products are important design elements affect the interior quality. Interior textiles include upholstery fabrics, draperies, curtains and blackouts used for window treatments, carpet and rugs used on floors. This work includes fundamental concepts related with interior design, general textile knowledge, interior textiles, maintenance of these products, selection criterias of them in interior. The work is crucial because textiles affect significantly the quality and function of the interior, and comfort of user, in terms of not being sufficient book in Turkish about this subject. It will be reached that interior textiles are important elements of interior and what the selection criterias are of them at the end of the work.