Proposal for improving computer aid to interior architectural design
İç mimari tasarımda bilgisayar desteğini arttırmak için bir öneri
- Tez No: 26988
- Danışmanlar: PROF.DR. BÜLENT ÖZGÜÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Bilgisayar destekli tasarım, iç mimarlık, tasarım. iv, Computer-aided design, interior architecture, design iii
- Yıl: 1993
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu çalışmada, iç mimarlıkta bilgisayar desteğini daha etkin ve kullanımı kolay kılmak için çeşitli öneriler sunulmaktadır. Bilgisayarın, mimaride 'tasarım yardımcısı' rolünü üstlendiği göz önüne alınarak, bu pozisyonu sağlayan faktörler tartışılmıştır. Bu faktörlere ve iç mimarinin özelliklerine dayanarak öneriler sunulmuştur, öneriler ilk olarak, tasarımcıların 'bilgisayar üzerine' değil; 'bilgisayar yardımıyla' uzmanlaşmalarına olanak tanıyan etkileşimli bir tasarım ortamı yaratmayı; ikinci olaraksa, iç mimarlığa yönelik özellikleri göz önüne alarak, gelecekte bilgisayar destekli tasarım alanında ele alınabilecek konulara dikkat çekmeyi amaçlamaktadır. Son olarak, öne sürülen önerilerin iç mimarlık mesleği ve eğitimine yapması beklenen katkılar tartışılmış ve mesleğin yeni tanımı ile gelecek yönelimleri tanımlanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this work, several proposals are put forth in order to render computer-aid to interior architecture more efficient and easy-to-use. Considering the role of computer in architecture as a design assistant, the factors establishing this position have been discussed. Based on these factors and aspects of interior architecture, proposals are introduced. The proposals aim firstly at creating an interactive design environment where designers do not have to be specialized 'in computers', but 'with the aid of computers'; secondly, at drawing attention to potential areas of study in computer-aid in design related to aspects particular to the profession of interior architecture. Finally, the expected contributions of the proposals introduced are discussed in terms of interior architectural practice and education, discussing the new definition of the profession and future trends.