Dilute solution behavior of sulfonated polystyrene ionomers in solvents with different polarity
- Tez No: 3952
- Danışmanlar: DOÇ. DR. LEYLA ARAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: İyonomer, Dipol Moment, Viskozite, Sülfonlanmış Polistiren, Çözelti Özellikleri, Ionomer, Dipole moment, Viscosity, Sulfonated Polystyrene, Solution Properties. m
- Yıl: 1988
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
ÖZET SÜLFONLANMIŞ POLİSTİREN İYONOMERLERİNİN FARKLI POLARİTEDEKİ ÇÖZÜCÜLERDE SEYRELTİK ÇÖZELTİ DAVRANIŞLARI GÜLER, Hatice Yüksek Lisans Tezi, Kimya Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Leyla Araş Temmuz 1988, 76 sahife Sülfonlanmış polistiren (SPS) iyonomerlerinin çözelti davranışları farklı çözücü sistemlerinde çalışıldı. Na+, K+, Cs+, H+, Mg+ ve Zn+ iyonlariyla nötürleştirilen sülfonlanmış polistiren iyonomerlerinin çözelti özelliklerinin be lirlenmesinde viskometrik davranış ve çözelti dipol moment ölçümleri kullanılan başlıca yöntemlerdir. Viskozite ölçümleri polar ve polar olmayan çözücülerde 25° C de yürütüldü. ivDipol moment ölçümleri 20-100° C arasında düşük frekans köprüsü kullanılarak elde edildi. Çözücünün etkisini görmek için iki farklı çözücü (dioksan ve dimetilformamide(DMF)) kullanıldı. Metal tuzlanyla nötürleştirilmiş olan sülfonlanmış polistiren iyonomer- lerinin düşük polaritedeki çözücülerdeki davranışı iyon gruplarının kümeleşmesi şeklindedir. DMF gibi polar çözücülerdeki davranışı ise sulu çözeltilerin polielektrolit davranışına benzemektedir. Polar ortamlarda, düşük polimer derişimlerinde viskozite değerlerinde artış gözlenmektedir. Dipol moment ölçümleri, polimerlerin seyreltik çözeltilerde konformasy- onları hakkında bilgi veren bir yöntemdir. Son uygulamalar iyonomerlerin düşük polaritedeki seyrelticilerde akmazlık maddesi (viscosification) olarak kullanımında oldukça etkin olduğunu ve ticari uygulama alanları bulabildiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DILUTE SOLUTION BEHAVIOR OF SULFONATED POLYSTYRENE IONOMERS IN SOLVENTS WITH DIFFERENT POLARITY GÜLER, Hatice M.Sc. in Chemistry Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Leyla Aras July 1988, 76 pages The solution behavior of metal sulfonated polystyrene (SPS) ionomers was studied in different solvent systems. Viscometric behavior and solution dipole moment measurements are used as the main methods for the determination of solution properties of H+, Na+, K+, Cs+, Mg+2 and Zn+2 sulfonated polystyrene ionomers. Viscosity measurements were carried out in polar and nonpolar solvents at 25 °C. Dipole moment measurements were done using a Low Frequency Bridge in the temperature range of 20-100 °C. Two different solvents, dioxane and mixture of dioaxane and dimethylformamide ( DMF ), were used in order to observe the effect of solvent. iiMetal neutralized sulfonated ionomers at low ion content display visco- metric behavior characteristic of strongly associating ionic groups in solvents of low polarity. In polar solvents, such as dimethylformamide, the behavior resembles that of viscometrics of polyelectrolytes in aqueous solution, with a pronounced viscosity at low polymer concentrations. Dipole moments provide a powerful tool for conformational information of the macromolecules in dilute solutions. Recent applications suggest that ionomers are very effective viscosification agents in low polarity diluents and find commercial applicability in drilling fluids.