Boşanma sürecindeki çiftlerin problem çözme becerileri ile otomatik düşünceleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
An exploration of the relationship between problem solving skills and automatic thoughts of the divorcing couples
  1. Tez No: 395276
  2. Yazar: NURAY SALMAN DURMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HADİYE KÜÇÜKKARAGÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Sosyal Hizmetler, Sosyoloji, Psychology, Social Services, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Aile, Boşanma sürecindeki çiftler, problem çözme becerisi, otomatik düşünceler
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Eğitimi ve Danışmanlığı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Eğitimi ve Danışmanlığı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu araştırmada boşanma aşamasındaki bireylerin problem çözme becerileri ile otomatik düşünceleri arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma evrenini Aralık 2014 – Mayıs 2015 tarihleri arasında İzmir Adliyesi Aile Mahkemeleri' ne boşanmak için başvuran bireyler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi kolay ulaşılabilir örnekleme yöntemine göre seçilmiştir. Araştırmanın örneklemini Aralık 2014 – Mayıs 2015 tarihleri arasında İzmir Adliyesi Aile Mahkemeleri' ne boşanmak için başvuran 140 kişiden oluşmaktadır. Araştırmaya gönüllü katılanlara verilen ölçekler araştırmacı tarafından uygulanmıştır. Veri toplama araçları olarak; Heppner ve Petersen' in (1982) Problem Çözme Envanteri(PÇE) ile Holland ve Kendall' ın(1980) geliştirdiği Otomatik Düşünceler Ölçeği(ODÖ) kullanılmıştır. Sosyo- demografik değişkenleri (yaş, cinsiyet ve eğitim durumu) belirlemek amacıyla araştırmacı tarafından Kişisel Bilgi Formu hazırlanmıştır. Araştırmanın sonucunda, problem çözme becerileri ile otomatik düşünceler arasında orta düzeyde, pozitif ve anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Sosyo-demografik özellikler ile problem çözme becerisi ve otomatik düşünceler arasında istatistiki bakımdan anlamlı bir fark bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
In there search the exploration of the relationship between problem solving skills and automatic thoughts of the couples who are at the divorce process is purposed. The population of the research has been established the individuals who applied in order to divorce to İzmir Judiciary Family Court, between the dates of December 2014- May 2015. Thesample of the research was chosen by convenience sampling method. The sample of research has been consisted of 140 people who applied in order to divorce to İzmir Judiciary Family Court, between the dates of December 2014- May 2015. Scale factors which are given to the volunteers are applied by researcher. As for the data collection, Problem Solving Inventory (PSI) devolped by Heppner and Petersen (1982) and Automatic Thoughts Questionnaire (ATQ) by Holland and Kendall (1980) were used. Personal Information Form prepared by researcher of this study with the purpose of specific socio-demographic (age, gender and education level) variables. As a result of the investigation, positive meaningful relationship has been found between automatic thoughts and problem solving skills. There isn't significant difference between the social- demografic characteristics with the problem solving skills and authomatic thoughts by the statical.