Basılı gazete sayfalarında bir tasarım elemanı olarak beyaz alanlar
White spaces as a design element on printed pages of newspaper
- Tez No: 395327
- Danışmanlar: PROF. YUSUF GÜVEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Grafik Tasarım, Beyaz Alan, Boşluk, Gazete Tasarımı, Tipografi
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Gazete sayfalarında bir tasarım elemanı olarak beyaz alan kullanımının Türkiye'de 50'ye yakın ulusal gazetede göz ardı edildiğinin bilgisi, tezin çıkış noktasını oluşturmaktadır. Ayrıca alan yazına ilişkin yapılan ön araştırma sonucu bu konuda hatırı sayılır bir çalışmanın bulunmaması, mütevazı bir adım olarak tezin ortaya çıkmasına neden olmuştur. Basılı gazete sayfalarında beyaz alanın bir tasarım elemanı olarak kullanımına ilişkin çözüm önerisi sunan tez 5 bölümden oluşmaktadır. Tezin birinci bölümü, beyaz alanın ne olduğuna ilişkin genel bir tanımı; Gestalt ilkeleri bağlamında beyaz alanların nasıl algılandığına ilişkin bilgileri; fotoğraf, müzik, ve mimari gibi sanat ve tasarım disiplinlerindeki karşılıklarının yanı sıra iletişimdeki önemini içermektedir. İkinci bölüm Fütürizm, Konstrüktivizm, Dada, Bauhaus ve Yeni Tipografi, Uluslararası Tipografik Stil, 1970 sonrası Modernist Tasarım Anlayışı, Yeni Dalga ve Postmodernizm gibi sanat ve tasarım hareketlerinin beyaz alana bir tasarım elemanı olarak nasıl yaklaştığı bilgisi üzerine kuruludur. Bu bilgi, söz konusu sanat ve tasarım hareketlerinin önde gelen isimlerinin birer çalışması üzerinden de ele alınarak değerlendirilmiştir. Üçüncü bölümde ise, ister sayısal ortamda ister kağıt yüzeyinde olsun bir sayfanın üzerinde bulunan görsel ve tipografik tasarım elemanlarının neler olduğunun ve bu tasarım elemanlarının sayfa yüzeyinde grid sistemiyle nasıl kurgulandığının bilgisi yer almaktadır. Ayrıca, tezin temelini oluşturan bir tasarım elemanı olarak beyaz alanın grafik tasarımda ne olduğu, diğer tasarım elemanlarıyla ilişkisi ve bu tasarım elemanlarının üzerindeki etkisi incelenmiştir. Dördüncü bölüm olan 'gazete sayfa tasarımlarında beyaz alanlar', bir gazete sayfasının nasıl olması gerektiğine ilişkin temel ölçütleri ve bir tasarım elemanı olarak beyaz alanın gazete tasarımındaki kullanımına ilişkin değerlendirmeleri içermektedir. Elde edilen verilerden hareketle beyaz alanları sayfa tasarımlarında bir tasarım elemanı olarak kullanmaları bakımından Zaman, Hürriyet ve The New York Times gazete tasarımları çözümlenmiştir. Uygulamaların yer aldığı beşinci bölüm ise, yüksek tirajlı ulusal gazetelerden olan Hürriyet'in birinci ve iç sayfalarında beyaz alanların bir tasarım elemanı olarak nasıl kullanılabileceğine ilişkin tasarım önerilerini içermektedir.
Özet (Çeviri)
The fact that the use of white spaces as elements of design in the pages of newspapers is neglected in nearly 50 national newspapers is the starting point of the thesis. Furthermore as a consequence of a prior research on the literature a remarkable amount of study could not be found, thus the thesis emerged as a new step. The thesis offering a solution suggestion to the use of white spaces as elements of design in the pages of published newspapers consists of 5 chapters. The first chapter of the thesis includes the general definition of what a white space is, the conception of white spaces in terms of Gestalt principles, and equivalents of white spaces in art and design disciplines such as photography, music, and architecture. The second chapter is based on the approaches of the art and design movements such as Futurism, Constructivism, Dada, Bauhaus and New Typography, International Typographic Style, Modernist Design Approach after 1970, New Wave and Postmodernism to white spaces as elements of design. That point was evaluated by handling the works of prominent names of the art and design movements in question. The third chapter revealed what the visual and typographic design elements on a page on digital media or a paper surface are, and how the design elements are fictionalised with grid system on page surface. Moreover what white space as a design element, the base of the thesis, means for graphic design, and its relation to the other elements of design, and its effect on the other elements of design were examined in the third chapter. V The fourth chapter 'White Spaces in the Page Designs of Newspapers' includes the basic criteria for the ideal newspaper page, and the use of white space as a design element in newspaper design. Considering the acquired data the designs of the newspapers of Zaman and Hürriyet, and as an international newspaper The New York Times were examined in terms of their use of white spaces in page designs. The effect of white space on the reader was also revealed. The fifth chapter includes the applications and design suggestions for the use of white spaces as elements of design in Hürriyet's, one of the national newspapers with mass circulation, first and inner pages. Key Words Graphic Design, White Space, Space, Newspaper Design, Typography