Sürreal figürde hareket ve boşluk
Sürreal figürative movemend and spice
  1. Tez No: 395326
  2. Yazar: AYŞE ALP
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. NESRİN KARACAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Figüratif heykel, sürreal, hareket, boşluk
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Heykel Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu çalışmada önce birbirinin karşıtı olan gerçek ve gerçeküstü kavramları tanımlanmış ve tarihsel süreç içinde bu tanımların sanatsal karşılığı irdelenmiştir. Ayrıca primitif dönemden günümüze kadar gerçek ve sürreal kavramları, sanat tarihinde ele alınışları ve farklı dönemlerin farklı kavrayışları incelenmiştir. Figüratif heykel form diliyle gerçekliğe yaklaşan ancak bir o kadar da gerçeküstü bir nesnedir. Bu yüzden çalışmanın ana konusu olan ve kişisel üretimlerle birlikte değerlendirilen Sürreal figürün dönem dönem değişen form dili üzerinde durulmuş ve XX. yüzyıla kadar dinin etkisiyle şekil alan figür sanatının form dilindeki değişme sebepleri açıklanmıştır. Ardından, günümüz sanatında başta Soyut Sanat ve Avangard Sanat karşında figüratif eğiliminin neden hala tercih edilen bir eğilim olduğu açıklanmaya çalışılmıştır. Heykel sanatının vazgeçilmez öğesi olan boşluk, hareket ve mekân kavramları, Sürreal, figür ve ilişkileri bağlamında irdelenmiş, figür sanatına özgü olan doğal hareket kavramı boşluk ve mekân ilişkisiyle çözümlenmeye çalışılmıştır. Bütün bu kavramlar tarihsel süreç çerçevesinde incelenmiş ve kişisel heykel uygulamalarındaki yeri ve önemi ile birlikte değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
First of all in this study, real and surreal concepts which opposites each other has been defined and has been examined counterparts of these concepts through the historical progress. Also concepts of real and surreal have been examined by the handling of the history of art and different understanding of different eras till present day from primitive period. Figurative sculpture approaches reality with the form language insomuch as it is a surreal object. That's why from time to time has focused on form language of surreal figure which is the main subject of the study and which is evaluated with the personal productions and has been explained the reasons of changes the form language of the Figurative Sculpture which is formed by the effect of the religion till the XX. century. Then in today's art has been tried to explain why the Figurative inclination is still a preferred trend against the Abstract Art and the Avangard Art. Essential elements of Sculpture art which are the concepts of cavity, movement and venue has been examined in the context of surreal, figure and relations of both and the concept of natural acts that are specific to the Figurative of art has been tried to analyzed with the relation of cavity and venue. All of these concepts has been examined around the historical process and has been evaluated with the place of in the implementation of personal sculpture. KEYWORDS: Figurative sculpture, surreal, movement, spice.