Adana ili yer adları üzerine bir dil incelemesi
A language study on Adana city area names
- Tez No: 395361
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SADİ H. NAKİBOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: Yer Adları, Yer Adları Bilimi, Yer Adlarının Anlam Özellikleri, Yer Adlarının Biçim Özellikleri, Adana Yer Adları, Area Names, Science of Area Names, Meaning Characteristics of Area Names, Structural Characteristics of Area Names, Adana Area Names
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 563
Özet
Tarihi 3.000 yıl öncesine kadar dayanan ve Anadolu'nun çok eski sayılabilecek bir yerleşim alanı olan Adana ilinin yer adları üzerine yapılan bu çalışma; Kısaltmalar, Transkripsiyon, Giriş, I., II., III., IV. Bölüm, Sonuç, Öneriler, Kaynakça ve Özgeçmiş bölümlerinden oluşmaktadır. Giriş bölümünde araştırmanın amacı, araştırmanın önemi, araştırmanın sınırlılıkları ve araştırma yöntem ve teknikleri belirtilmiştir. I. Bölümde Adana ve ilçelerinin tarihleri hakkında kısa bir bilgilendirme mevcut olup adlarının anlamları ve ait oldukları kökenler üzerinde durulmuştur. II. Bölümde Adana merkez ilçede bulunan mahalle, cadde, sokak ve bulvar adları ile Adana ve ilçelerine bağlı köy adlarına yer verilmiştir. Bu yer adları anlamlarına göre bu bölümde incelenmiştir. III. Bölümde; sözlük kısmında yer alan yer adlarının etimolojik ve gramatikal değerlendirmesi yapılmıştır. IV. Bölümde yerleşim adlarının tasnifi yapılarak yer adları anlam ve yapı bakımından ortak özelliklerine göre sınıflandırılmıştır. Sonuç bölümünde yaptığımız araştırma neticesinde elde etmiş olduğumuz veriler ve neticeler üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study on area names of Adana, a city with a history of 3.000 years which can be considered as one of the very old settlement areas in Anatolia is constituted of; Abbreviations, Transcription, Introduction, Sections I, II, III, IV, Conclusion, Recommendations, Bibliography and Biography Sections. In the introduction section, purpose of the study, limitations of the study as well as research methods and techniques are described. In the Section I, a brief information on the history of Adana and its towns are presented, particularly focusing on meanings of area names and their origins. In Section II, names of districts, streets, roads and boulevard as well was villages of Adana and its towns are emphasized. Those area names are studied in respect to their meanings in this section. In Section III; etymological and grammatical evaluation of area names provided in glossary section is presented. In Section IV, settlement area names are organized and classified based on their meanings and mutual characteristics in terms of structure. In Conclusion section, focus was placed on data and results obtained from our studies.