Fotovoltai̇k uygulamalar i̇çi̇n güç konvertörleri̇ni̇n kontrolü
Control of power converters for photovoltaic applications
- Tez No: 395698
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET SERDAR YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Fotovoltaik, Dönüştürücü, Evirici, Photovoltaic, Converter, Inverter
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Bu tezde, PV sistem bileşenleri olan DA / DA dönüştürücü, fotovoltaik hücre, fotovoltaik yük ve modül ele alınarak PV sistem modellemesi anlatıldı. İlk adımda, güneş pili ve PV modülü modellendi. Bir PV modül elektriksel modeli Shockley diyot denklemine dayalı sunulmaktadır. İkinci adımda, PV dizi modeli, düşürücü tipi dönüştürücü ve kontrol devresi, evirici ve kontrol devresi, son olarak da yük temsil edildi. Her sistemin simülasyon sonucu, belirtilen aynı sürekli simülasyon zamanında ele alındı. Modelleme Matlab/Simulink ortamında gerçekleştirildi. Eviriciye gerilim kontrolü uygulama durumuna göre sistem iki şekilde incelendi. PV sisteme DA/DA dönüştürücü ve DA/AA dönüştürücü üzerinden bağlanmış olan yükün değişim davranışları analiz edildi. Eviriciye kontrol sistemi uygulandığında, sistemin veriminin daha yüksek oduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
In this thesis, PV system modeling explained with the PV system components such as DC / DC converters, photovoltaic cells, photovoltaic module and load. In first step, solar battery and PV module modeled. A PV module electrical model presented based on Shockley diode equation. In second step, PV array model, buck type converter and its control circuit, inverter and its control circuit, finally electrical load represented. All systems simulation result, discussed with same continuous simulation time that has been specified. Modeling was performed in Matlab/Simulink environment. Depending on the inverter voltage control application, system examined in two ways. The loads variation behavior was analysed which is connected PV system over DC / DC converters and DC / AC inverter. When control system applied to the inverter, systems efficiency was higher.