Determining the impact of urban expansion on land surface temperature in Adana-Turkey
Adana kent büyümesının yer yüzey sıcaklığı üzerine etkisinin belirlenmesi
  1. Tez No: 395702
  2. Yazar: SORAN OMAR AHMED
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. HAKAN OĞUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
  6. Anahtar Kelimeler: AK/AÖ Değişimi, Kentleşme, Yer Yüzey Sıcaklığı, NDVI, CBS, LU/LC Change, Urbanization, Land Surface Temperature, NDVI, GIS
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik ve Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Son yıllarda, küresel ısınma, sera etkisi ve diğer birçok çevre problemleri çözümlenmesi gereken en popüler konular olmuştur. Yer yüzey sıcaklığı (YYS) birçok çevre modelleri için önemli bir parametredir. Kent büyümesi doğal peyzajı antropojenik kent yapısına dönüştürmekte ve kentteki yüzeye ait fiziksel karakteristikleri değiştirmede önemli rol oynamaktadır. Bu etkilerden bir tanesi ise yüzey sıcaklığı değişimi olup yerel hava durumu üzerinde önemli etkileri bulunmaktadır. Bu çalışmanın amacı Adana da ki mekânsal kent büyümesinin yer yüzey sıcaklığı üzerine etkisinin incelenmesi oluşturmaktadır. Bu çalışmada, uzaktan algılama (UA) ve coğrafi bilgi sistemleri (CBS) teknikleri kullanılarak önce arazi kullanımı / arazi örtüsü (AK/AÖ) değişimi tespit edilmiş daha sonra ise bu değişimin yer yüzey sıcaklığı üzerine etkileri belirlenmiştir. AK/AÖ değişimi ise 1λλ1 ve 2011 yaz aylarına ait Landsat 5 uydu görüntülerinden elde edilmiştir. YYS verilerini Landsat uydu görüntülerinden elde etmek Oguz H. (2013) tarafından geliştirilen“LST Calculator”isimli bir bilgisayar programından yararlanılmıştır. Bulgular göstermiştir ki Adana da ki yer yüzey sıcaklığı değişimlerinin en büyük etmeni kentsel dokunun aşırı büyümesidir. Yer yüzey sıcaklığı dağılımının mekânsal deseni ile kent büyüme deseni arasında doğru orantılı; yer yüzey sıcaklığı ile vejetasyon yoğunluğu arasında ise ters orantılı bir ilişkinin olduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak, uzaktan algılama ve coğrafi bilgi sistemleri teknolojileri kent büyüme desenlerinin ve onların yer yüzey sıcaklığı üzerine etkilerinin izlenmesinde ve analiz edilmesinde etkili olmuştur.
Özet (Çeviri)
In the last decades, global warming, enhanced green-house effects and other environmental problems have become very popular subjects to overcome. Land surface temperature (LST) is an important parameter for many environmental models. Urban expansion transforms the natural landscape to anthropogenic urban land and plays important role in changing surface physical characteristics. One of these effects is surface temperature variation that might have significant effects on local weather. The main objective of this study was to investigate the effects of urban expansion on surface temperature of Adana - Turkey. In this study, remote sensing (RS) and geographical information systems (GIS) techniques were used to detect the land use/land cover (LU/LC) change and its impact on land surface temperature. LU/LC maps of two different dates were derived from Landsat 5 Thematic Mapper (TM) images of 1991 and 2011. In order to retrieve LST from Landsat 5 TM images, a computer program, LST Calculator, developed by Oguz H. (2013) has been employed. The results revealed that urban expansion was the major factor for the changes in land surface temperature. The spatial pattern of surface temperature distribution was correlated with the pattern of urban expansion. The increase of land surface temperature was inversely correlated to the decrease of NDVI (Normalized Difference Vegetation Index). Overall, remote sensing and geographic information system technologies were effective approaches for monitoring and analyzing urban growth patterns and evaluating their impacts on land surface temperature.