İnsanı suça iten sebepler ve Kur'an'a göre çözüm yolları
The reasons that make people commit crime and solutions
- Tez No: 396069
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ORHAN PARLAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Suç, ayıp, ceza, günah, insan, Kur'an-ı Kerim, insanın zaafları, çözüm önerileri, Crime, shame, punishment, sin, human, Kuran, weakness of people, solutions
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uşak Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 200
Özet
Suç olgusu, insanlık tarihi kadar eskidir. Tarihin hiçbir döneminde suçun işlenmediği bir toplum mümkün olmamıştır. Ceza infaz kurumlarına giren insanların sayısı maalesef günden güne artmaktadır. Bu çalışmanın amacı, insanı suç işlemeye sevk eden sebepleri tespit etmektir. Çalışmamızda, suç ile ilgili kavramlar nelerdir? İnsana suç işleten sebepler nelerdir? Suçu, önlemek için neler yapılabilir? İslam'da muhafaza edilmesi gereken beş esasa (dinin korunması, canın korunması, aklın korunması, neslin korunması, malın korunması) riayet edildiği takdirde, toplumdaki suç/suçlu oranını düşürmek mümkün müdür? türü sorulara cevap aranmaya çalışılmıştır. Araştırmalara göre, dinî ve ahlakî değer eksikliği, okul eğitiminin yetersizliği, aile içi eğitiminin yetersizliği başta olmak üzere caydırıcılık olmaması, ekonomik sebepler, korku / çaresizlik, çevresel faktörler / toplum, alkol / uyuşturucu madde bağımlılığı, ümitsizlik / hayattan beklentisi olmama, bir anlık öfke / bir anlık gaflet, nefis ve şeytan, adaletin olmadığına dair inanç gibi faktörler insanı suç işlemeye iten başlıca sebeplerdir. Çalışmamızda bu konu başlıkları tahlil edilmiştir. Araştırmamız dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde konu ile ilgili kavramlar ele alınmıştır. İkinci bölümde suçun tarafı olan insanın tarifi, konumu ve sorumluluğu üzerinde durulmuştur. Kur'an-ı Kerim'in insanı ele alış tarzı, insanın özellikleri ve bir takım zaafları incelenmiştir. Üçüncü bölümde insan tabiatı ve suç işleme eğilimi, esas gayesi ferdi ve toplumu korumak olan İslam'da muhafaza edilmesi gereken beş esas (zarurat-ı hamse), insanı suça iten sebepler ve Uşak E Tipi Kapalı – Açık Ceza İnfaz Kurumu'nda hükümlü/tutuklular ile yapılan anket çalışması yer almıştır. Dördüncü bölümde ise suçun önlenebilmesi için çözüm önerileri sıralanmıştır. Çalışmamız sonuç bölümü ile sona ermektedir.
Özet (Çeviri)
The concept of crime is as old as human history. There has never been a society where the crime didn't occur in history. Unfortunately the number of people in prisons is increasing day by day. The aim of this study is to determine the reasons that prompt people to commit a crime. In this research the answers of these questions have been searched; What are the concepts about crime? What are the reasons that make people commit crime? What can be done to prevent crime? If the 5 principals of Islam are obeyed (to prevent religion, to prevent life, to prevent mind, to prevent generation, to prevent belongings) is it possible to decrease the amount of crime? According to the researches in addition to main causes such as lack of religional and ethical values, lack of school and parents education other causes such as not enough punishment, economical reasons, fear, desperateness, environmental factors, society, alcohol and drug addiction, hopelesness, sudden anger and inattention, human soul and demon, belief that justice doesn't exist are the main causes of crime. In this study these titles have been examined. The study consists of four sections. In the first section the consepts are discussed on the matter. In the second section the definition, situation and responsibility of people who is a side of crime have been discoursed. The contextualisation of Kuran about people, people's characteristic and weakness have been examined. In the third section the nature of human and tendency for crime, five principals of Islam (zarurat-ı hamse) of which the main aim is to prevent individual and the society, the reasons that make people commit crime and the queestionnaires that have been applied in Uşak prison take place. And in the fourth section the solutions that can prevent crime are lined up. The study ends with conclusion part.