Kolesteatoma ve granülasyon dokusunun ayırıcı tanısında hounsfield unit değerinin yeri
The role of values hounsfield units on differential diagnosis of cholesteatoma and granulation tissue
- Tez No: 396267
- Danışmanlar: PROF. MEHMET KOYUNCU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Chronic otitis media, cholesteatoma, Hounsfield unit
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Amaç: Kronik otitis media' lı hastalarda preoperatif çekilen temporal bilgisayarlı tomografide kolesteatoma ve granülasyon dokusu ayrımını yapmak için Hounsfield Unit (HU) değerini kullanmak. Materyal ve Metod: Ağustos 2005 ile Mayıs 2014 tarihleri arasında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Kulak Burun Boğaz kliniğinde kronik otitis media nedeniyle opere edilen ve patoloji sonucu kolesteatoma tespit edilen 64, granülasyon dokusu tespit edilen 35 hasta çalışmaya dahil edildi. Tüm hastaların operasyon notları incelendi. Hastaların mastoid hücreler, mastoid antrum, epitimpanum ve mezotimpanumdaki operasyon bulguları kolesteatoma ve granülasyon dokusu olarak kaydedildi. Her olguda, en az 1, en fazla 4 bölgeden Osirix® programı ile ROI (region of interest)' si 5 – 10 mm2 arasında olacak şekilde HU değerleri baş – boyun ve özellikle temporal kemik radyolojisi konusunda deneyimli iki radyolog tarafından ölçülüp kaydedildi. Kolesteatoma ve granülasyon dokusu grubunun HU değerleri istatiksel olarak karşılaştırıldı. Radyologlar tarafından yapılan ölçümlerin ROC analizi yapılarak kolesteatoma için cut-off değeri ölçüldü. ROC analizi sonucu kolesteatoma için cut-off değeri 60 olarak belirlendi. Temporal BT' de saptanan yumuşak dokuya kemik dokuda erozyonun eşlik etmesi ve HU değerinin 60' in altında olması kolesteatoma lehine yorumlandı. Bu kriterler ışığında radyoloğun öngörüsü alınarak veriler kayıt edildi Bulgular: Radyolog 1' in ölçümleri sonucunda kolesteatoma için HU ortalaması 50,62 ± 24,60, granülasyon dokusu için 58,36 ± 26,50 olarak hesaplandı. Radyolog 2' nin ölçümleri sonucunda kolesteatoma için 56,75 ± 23,09, granülasyon dokusu için 66,40 ± 27,56 olarak hesaplandı. Her iki ölçümde de kolesteatoma ile granülasyon dokusu arasında istatiksel olarak anlamlı fark tespit edildi. Ayrıca her iki radyoloğun ölçümleri arasında anlamlı farklılık mevcuttu. Sonuç: Çalışmamızda elde ettiğimiz verilere göre, kolesteatoma grubunun HU değeri granülasyon dokusuna göre daha düşük saptandı. Bu fark istatiksel olarak anlamlıydı. Anahtar Kelime: Kronik otitis media, kolesteatoma, Hounsfield Unit.
Özet (Çeviri)
Objective: To use Hounsfield Unit (HU) value in preoperative temporal computer tomography on patients with chronical otitis media in order to make difference between kolesteatoma and granulation tissues. Material&Method: In this study, we used 99 patients who take operation for chronic otisis media at Ondokuz Mayıs University Ear Nose & Throat Clinic between August 2005 ile May 2014. After patological test, in 64 of these patients kolesteotoma detected, where as in 35 of them, granulation detected. Operation notes of all patients were examined. Operation evidences about mastoid cells, mastoid antrum, epitimpanum and mezotimpanum are recorded as kolesteatoma and granulation tissues. In every case, HU values are measured and recorded from at least 1, at most 4 regions and with 5-10 mm2 RIO (region of interest) with Osirix® programme by two experienced radiologists who especially specialized on head – neck and temporal bone radology. Kolesteatoma and granulation tissue group's HU values are compared statistically. ROC analysis of Radiologist's measurements is made and cut-off value of kolesteatoma is measured. Cut-off value of kolesteatoma is determined as 60. Soft tissue which is determined in Temporal CT and erosion in bone tissue at the same time, and a HU value under 60 is interpreted in favour of kolesteatoma. In the light of these criteria, data as recorded with radiologist's projection. Results: According to results of Radiologist 1' s measurements, HU average for kolesteatoma is calculated as 50,62 ± 24,60 whereas HU average for granulation tissue is calculated 58,36 ± 26,50. Radiologist 2' s measurements show that HU average for kolesteatoma is 56,75 ± 23,09 whereas HU average of granulation tissue is 66,40 ± 27,56. In both two measurements, we detected a significant difference between kolesteatoma and granulation tissues. Also there are differences between two different radiologists. Conclusions: Acoording to the data we obtained in our study, HU value of kolesteatoma groups is lower than granulation tissue. The difference is statistically significant.