3-6 yaş çocuklarda baba mizacı, tutumu ve ruh sağlığının çocuk mizacı ve ruh sağlığı ile ilişkisi
The associations between the fathers' temperament, attitudes, psychopathology and temperament and mental health of the 3-6 years old children
- Tez No: 396266
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KORAY MEHMET ZEYNEL KARABEKİROĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: okul öncesi, mizaç, kişilik, baba, ebeveyn, tutum, psikopatoloji, preschool, temperament, personality, father, parent, attitudes, psychopathology
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 224
Özet
Amaç: Bu çalışmamın amacı 3-6 yaş çocuklarda mizaç ve psikopatoloji gelişimi ile babanın kişiliği, tutumu ve ruh sağlığı arasındaki ilişkileri araştırmaktır. Yöntem: Çalışmamızın örneklemini, Samsun İl Merkezinde bulunan okul öncesi kurumlara devam eden yaşları 36-60 ay arasında değişen 200 çocuk ve ebeveynleri oluşturdu. Çalışmaya katılmak için onam alınan çocukların anneleri; aile ile ilgili bilgileri değerlendirmek için“Anne için Sosyodemografik Veri Formu”, çocuk mizacını değerlendirmek için“Çocuk Davranış Listesi”ve çocuklardaki psikiyatrik bozuklukların tanınması için“Erken Çocukluk Envanteri”doldurmuştur. Babaları ise“Baba için Sosyodemografik Veri Formu”, mizaç ve karakterini değerlendirmek için“Mizaç ve Karakter Envanteri”, genel psikopatolojiyi değerlendirmek için“Kısa Semptom Envanteri”ve tutumlarını değerlendirmek için“Ebeveyn Tutum Ölçeği”doldurmuştur. Bulgular: Çalışmamızda babanın bütün mizaç ve karakter özelliklerinin, tutum özelliklerinin ve psikopatolojilerinin çocuk mizacı ve psikopatolojisi ile anlamlı bir ilişkide olduğu görülmüştür. Sonuç: Babanın mizaç ve karakter özelliklerinden zarardan kaçınmada artma ve kendi kendini yönetmede azalmanın çocuk mizacındaki olumsuz mizaç özellikleri ile ilişkili olduğu; ayrıca çocukta psikopatoloji gelişiminde diğer mizaç ve karakter özelliklerine göre daha çok ilişkide olduğu görülmüştür. Babanın tutum özelliklerinden ise demokratik tutumunun çocuğun olumlu mizaç özellikleri ve çocuğun psikopatolojisinde azalma ile ilişkiliyken aşırı koruyucu, aşırı izin verici ve otoriter tutumun çocuğun mizacı ve psikopatolojisinde olumsuz sonuçlarının olduğu görülmüştür. Babanın psikopatolojisinin ise bütün psikiyatrik bozuklukların çocukta psikopatoloji gelişiminde artış ve olumsuz mizaç özellikleri ile ilişkili olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Objective: The purpose of this study is to investigate the associations between the fathers' temperament, character, attitudes, psychopathology and temperament and mental health of the 3-6 years-old children. Methods: The parents of 36-60 months-old children in the preschool settings in Samsun were included in the study (n:200). Their mothers completed“Maternal Sociodemographic Form”prepared by the researcher, and to assess the child psychopathology“Early Childhood Inventory 4”and the temperament of children“Children Behaviour Questionnare”were scored by the mothers. Their fathers completed“Paternal Sociodemographic Form ”, and to assess father psychopathology“Brief Symptom Inventory”, to determine father temperament and character“Temperament and Character Inventory”and to determine attitudes“Parenting Attitudes Scale”were scored by the fathers. Findings: In this study, we found several significant associations between children's temperament and psychopathology and fathers temperament and character, attitudes styles and psychopathology. Results: The scores of paternal harm avoidance increase and self-directedness decrease were found to be significantly positivily correlated with negative temperamental charecteristics and psychopathology of the children. The democratic attitudes of fathers were significantly correlated with positive temperamental scores and less psychopathology of the children. In addition, overprotective and autoritarian attitudes were predictive for more psychopatology of the children. All domains of paternal psychopathology were found to be in significant association with psychopathology and negative temperamental characteristics of the children.