Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi aile hekimliği merkez polikliniği'nin 2012 ve 2013 yıllarına ait hasta kayıtlarının değerlendirilmesi
Assement of patient records in Ondokuz Mayis University Faculty of Medicine Family Medicine Cnter outpatient clinic in 2012 and 2013
- Tez No: 396276
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA FEVZİ DİKİCİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Aile Hekimliği, ICD-10, Tıbbi Kayıtlar, Family Medicine, Medical Records, ICD-10
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Giriş ve Amaç: Tüm basamaklardaki hekimler ve araştırmacılar için; Koruyucu ve tedavi edici sağlık hizmetleri, maliyet etkin uygulamalar açısından tıbbi kayıtların önemi gün geçtikçe daha da artmaktadır.Sağlık hizmetlerinin sunumunda kalitenin ve hasta memnuniyetinin artırılması, takiplerin iyi yapılabilmesi için iyi bir hasta kayıt sisteminin geliştirilmiş olması gerekmektedir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda üçüncü basamakta görev yapan, aile hekimliği anabilim dalı merkez polikliniğinin tıbbi ve demografik hasta profilinin ortaya konulması amacı ile Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Merkez Polikliniği' ne 2012 ve 2013 yıllarında başvuran 6062 kişinin dosyaları retrospektif olarak incelendi. Veriler bilgisayar ortamına, 'Nucleus V9.12.109' programı ile aktarıldı. Hastaların tanıları ICD-10'a göre kodlandı. Bulgular: Aile Hekimliği Merkez Polikliniği'ne başvuran hastaların yaş ortalaması 30.2±14.1 yıl olup hastaların % 56,5'i kadındı. Tüm başvurulardaki tanılar incelendiğinde ise en sık akut üst solunum yolu enfeksiyonları, laboratuvar muayenesi ve anemi tanıları tespit edildi. Başvuruların daha çok 15-64 yaşları arasında olmak üzere (% 95); en fazla 20-24 yaş grubu hastalar tarafından yapıldığı (% 32) saptandı. Sonuç; Üçüncü basamakta görev yapan, aile hekimliği anabilim dalı merkez polikliniğimizin sağlık hizmetlerinin gelişimini sağlamak için periyodik olarak hasta kayıtları gözden geçirilmeli ve hasta profili ortaya konmalıdır.
Özet (Çeviri)
Background and Aim: The importance of medical records is continuously increasing both for the researchers and primary care physicians in terms of preventive and curative health care services and cost-effective practice. A good medical record system is required to improve the quality of primary care services and to increase patient satisfaction and to organize follow-ups. Materials and Methods: In our study, to draw medical and demographic patient profile of family medicine department center outpatient clinic which works at tertiary care service, 6062 files of the patients whom applied to Ondokuz Mayıs University Faculty of Medicine Family Medicine Department Center Outpatient Clinic betwen the years of 2012 and 2013 assessed retrospectively. Data was installed in computer using 'Nucleus V9.12.109' program. Diagnoses were coded using ICD-10. Results: The mean age of the patients was 30,2 ± 14,1 years and 56,5% of them were female.The most common diagnosis were acute upper respiratory tract infections, anemia, abdominal and pelvik pain, Of visits, 95,2% were made by 15-64 age group patients and at most (32,0)% by 20-24 age group patients. Conclusions: Medical records should be revised periodically to improve the quality of health care services of family medicine department center outpatient clinic which works at tertiary care service and the patient profile should be drawn.