Endometrium kanserinde preoperatif manyetik rezonans görüntülemedeki tümör çapının ve serum CA-125 seviyesinin evre ve prognoz ile ilişkisinin araştırılması
The relationship between preoperative tumor size based on Magnetic Resonance Imaging and preoperative blood CA-125 (Cancer Antigen 125) levels with stage of disease,prognosis.
  1. Tez No: 396277
  2. Yazar: SEHER SARI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ARİF KÖKÇÜ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Endometrium Kanseri, Manyetik Rezonans Görüntüleme, CA-125, Tümör Boyutu, Prognoz, Endometrial cancer, Magnetic Resonance İmaging, CA-125, Tumor size, Prognosis
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı endometrium kanseri tanılı hastalarda preoperatif manyetik rezonans görüntülemedeki (MRG) tümör boyutu ve serum CA-125 (Cancer antigen 125) düzeyi ile tümörün invazyon derinliği, hastalığın evresi, lenf nodu tutulumu ve prognozu arasındaki ilişkinin araştırılmasıdır. Gereç ve yöntem: Histopatolojik olarak endometrium kanseri tanısı onaylanmış 160 hastanın preoperatif olarak değerlendirilen MRG'deki maksimum tümör boyutu, T1A ve T2A kesitlerde iki farklı en geniş çaplarının (sagittal ve paraaksiyal) ortalaması alınarak hesaplandı. Ayrıca preoperatif olarak hastalardan alınan serumdan CA-125 düzeyleri çalışıldı, preoperatif olarak transvajinal ultrason ile endometrium kalınlıkları incelendi, biyopsi materyalinde gradeleme ve doku tipledirilmesi yapıldı ve postoperatif incelemede de grade, doku tipi, myometrial invazyon, lenf nodu tutulumu, lenfovasküler alan invazyonu gibi prognostik faktörler ile ilişkiler çoklu analizlerle değerlendirildi. Sonuç: Çalışmamızda preoperatif MRG'deki tümör boyutunun, derin myometrial invazyon ve lenf nodu metastazını öngörmede bağımsız bir faktör olduğunu ve endometrium kanseri için güçlü bir prognostik faktör olduğunu gösterdik. Çalışmamızda myometrial invazyonu ve nüksü öngörmede MRG'deki kitle boyutu için cut off değeri 33 mm, lenf nodu tutulumunu öngörmede kitle boyutu için cut off değeri 45 mm olarak bulduk. Çalışmamızda preoperatif serum CA-125'in 33 IU/ml cut off değerinin, derin myometrial invazyon, artmış nüks oranı, ileri evre ve kötü prognoz ile ilişkili olduğunu tespit ettik.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of our study was to explore the relation between preoperative tumor size based on Magnetic Resonance Imaging (MRI), preoperative blood CA-125 (Cancer Antigen 125) levels and deep myometrial invasion, stage of disease, lymph node metastasis and prognosis. Methods/Materials: Preoperative pelvic MRI of 160 patients with histopatologically confirmed endometrium carcinomas evaluated and maxium tumor diamaters measured in T1A and T2A sections two widest diamaters (sagittal and paraaxial). In addition, blood the CA-125 levels were taken preoperatively from patients were studied, preoperatively endometrial thickness with transvaginal ultrasound were examined, endometiral tissue specimen were classified according to grade and type and multivariate analysis was assesed to understand the relation with some prognostic factors such as, myometrial invasion, lymph node involvement and lymphovascular space invasion in postoperative tissue. Conclusion: In our study, we showed that the preoperative tumor size at MRI is an independent predictor factor for deep myometrial invasion of tumor size, lymph node metastasis and it is a strong prognostic factor for endometrial cancer. In addition, the threshold value of tumor size at MRI to predict myometrial invasion and recurrence was found 33 mm, the threshold value for predicting lymph node involvement was found 45 mm. In our study, when we consider the CA-125 cut-off value of 33 IU / ml; we found this to be associated with deep myometrial invasion, increased recurrence rate, advanced disease and poor prognosis.