Sualtı çalışmalarında iş sağlığı ve güvenliği sorumlulukları
Occupational health and safety responsibilities of underwater archaeology
  1. Tez No: 396482
  2. Yazar: KENAN MALAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BELMA ÖZBEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Underwater works, diver, work health and safety, regulations, underwater responsibilities
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gedik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
“The 1952 Santiago Declaration”beyanına göre ülkelerin kıyılarından itibaren 200 millik uzaklığa kadar olan alana münhasır ekonomik bölge denmektedir. Münhasır ekonomik bölgedeki tüm yeraltı ve yerüstü kaynakları, ülkelerce ekonomilerine destek sağlamak amacıyla kullanılabilmektedir. Bu kapsamda, günümüzde karada yapılan işlerin büyük bir sualtında da ihtiyaç duyulmaktadır. Ülkeler özel ve tüzel işverenlere, iş sağlığı güvenliği önlemleri konusunda yasalar çıkarmakta, daha emniyetli çalışmayı sürekli kılmaya çalışmaktadır. Ülkemizde, sualtı çalışmaları konusunda yapılan düzenlemeler“T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı”yerine“T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı”tarafından yapılmaktadır. Bu tezde, sualtı çalışmalarında kazaların önüne geçmek amacı ile oluşturulmasına ihtiyaç duyulan yasal dayanağı tespit etmek, mevcut mevzuattan kaynaklanan problemleri ortaya koyabilmek ve sualtı çalışmalarında iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanabilmesi için ideal görev ve sorumluluk yapısını oluşturabilmek hedeflenmiştir. Bu nedenle, Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere, Avustralya ve Güney Afrika Cumhuriyeti'nin sualtı çalışmaları konusunda oluşturdukları dalış standartları ve iş sağlığı ve güvenliği düzenlemeleri karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Ülkemizde, T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın çalışmaları sonucu 29.12.2012 tarihinde 28512 sayılı resmi gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren ''İş Güvenliği Uzmanlarının Görev, Yetki, Sorumluluk ve Eğitimleri Hakkında Yönetmelik'', sualtı çalışmalarında da geçerlidir.“T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı”nın“Profesyonel Dalış Adamları Yönetmeliği”ne göre dalış ile ilgili emniyet hususları dalış amirine verilmiştir. Ancak, sualtı çalışmalarının yapıldığı işyerlerinde çalışacak olan iş sağlığı ve güvenliği uzmanlarının standartlara uygun dalış sertifikasına sahip olması gerekmektedir. Anahtar kelime: Sualtı çalışmaları, dalıcı, iş sağlığı ve güvenliği, düzenlemeler, sualtı sorumlulukları
Özet (Çeviri)
According to“The 1952 Santiago Declaration”, 200 miles from the coastal area is called as exclusive economic zone (much more than land mass). All located resources in the exclusive economic zone can be used by countries to support their economy. Today, a large variety of the work occupied in landscape is also needed underwater. Nowadays, most of the countries make legal regulations about occupational health and safety measures and they try to make more safe and consistently operations for private and corporate employers. In our country, the regulations were made by“Republic of Turkey Ministry of Transport, Maritime Affairs and Communications”instead of“Republic of Turkey Ministry of Labour and Social Security”. The aim of this thesis is to reveal issues such as underwater work occupational health and safety regulations about avoiding accidents to deal with the experienced problems in a legal base, and to improve ideal task-responsibility in Underwater Work Occupational Health and Safety. Therefore, U.S.A., U.K., Australia and The South African Republic's diving standards of the law and work health and safety regulations were examined comparativly. In our country, Republic of Turkey Ministry of Labour and Social Security announced that the occupational health and safety experts are also in duty and responsible of safety in underwater works as stated in Republic of Turkey The Official Gazette dated on 29.12.2012 and issue number of 28512. On the other hand,“Republic of Turkey Ministry of Transport, Maritime Affairs and Communications”has given the related safety aspects about subjects to diving supervisors by“Professional Divers Regulations”. However, the occupational health and safety specialists performing underwater works should have the special diving certification conforming the certain standards defined.