Mo Yan'in Kurbağa adlı romanında Çin'in aile planlaması politikası
A perspective of China's fami̇ly planning policy through Mo Yan's Frog
  1. Tez No: 396740
  2. Yazar: GÖZDE KARAKAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEMİNE İMGE AZERTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Aile Planlaması Politikası, Mo Yan, Kurbağa (Wā, Family Planning Policy, Mo Yan, The Frog (Wā
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çin Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Aile Planlaması Politikası Çin'in temel politikasıdır. Bu güne kadar 50 yıldan fazla bir süredir uygulanan bu politikanın Çin toplumuna etkileri çok büyük olmuştur. Siyasi ve tarihi kitaplarda oldukça geniş çapta yer tutan Aile Planlaması Politikası, konu olarak edebi eserlerde büyük bir boşluktur. Çinli yazar Mo Yan'in kaleme almış olduğu Aile Planlaması konulu“Kurbağa (Wā, 蛙)”romanı ile Çağdaş Çin Edebiyat dünyasında önemli bir konuma gelmesini sağlamıştır. Özellikle de romanda yararlandığı sanrısal realizm anlatım tekniği 2012 yılı Nobel Edebiyat Ödülü'nü almasını sağlayan unsurlardan biri olmuştur. Mo Yan'in bu değerli ödülü alması toplumda büyük yankılar uyandırmasının yanında insanların Aile Planlaması Politikası konusunda tartışmalar başlatmalarını da sağlamıştır. Bu tez çalışması içerik bakımdan beş bölümden oluşmaktadır: Birinci bölümde,“Kurbağa”romanının yazarı Mo Yan üzerinde durulmuştur. Nobel ödüllü yazarın hayatı, eserleri, edebi kişiliği, eserlerini oluştururken etkisinde kaldığı önemli yazarlar ve ederlerinde yararlandığı anlatım teknikleri açık bir şekilde önemleri ile birlikte tanıtılmıştır. İkinci bölümde, tezin ana konusu olan ve Mo Yan'in on yılı aşkın bir sürede büyük bir emekle tamamlamış olduğu“Kurbağa”romanın incelemesi yer almaktadır. Romanın başlığından içerdiği anlama kadar derin bir inceleme yapılarak romanın olay örgüsü ve karakterler kapsamlı bir şekilde sergilenmiştir. Üçüncü bölümde,“Kurbağa”romanı üzerinden Aile Planlaması Politikası değerlendirmesi bulunmaktadır. Roman üzerinden bu politikanın nasıl ortaya çıktığı, nasıl bir uygulama içerdiği, insanlar üzerindeki etkisinin nasıl ve ne boyutta olduğu ve son olarak politikayı uygulamada sorumlu olan kişilerin tutum ve davranışları sebep sonuç ilişkisi altında anlatılmıştır. Dördüncü bölümde, Çin'de yasalarla makul ve meşru tutulan Aile Planlaması Politikasının 1949-2009 yılları arasını kapsayan altmış yıllık tarihi geçmişi kronolojik olarak sergilenmiştir. Beşinci bölümde, Aile Planlaması Politikasının geçmiş ile günümüz üzerinde karşılaştırılması yapılarak politikanın uygulanma sürecindeki değişimler ve politikanın değişim yönü ifade edilmiştir. 2015 yılında uygulamaya giren yeni Aile Planlaması Politikasına duyulan ihtiyacın nedenleri ele alınmıştır. Bu çalışmanın sonucunda Çin'in ekonomik, sosyal ve demografik olarak tanınmasında büyük öneme sahip olan Aile Planlaması Politikasının avantajları ve dezavantajları üzerinde durularak günümüze yaklaştıkça daha ılımlı bir politikaya dönüştüğü ifade edilmiştir. Dezavantajları olmasıyla birlikte, Aile Planlaması Politikası Çin'in ciddi nüfus artışını kontrol altına almada beklenen isteği yerine getirmiştir.
Özet (Çeviri)
Family Planning Policy is China's basic policy which has been implemented more than 50 years. This policy has brought great influence on Chinese society. There has been quite a lot of political and historical book describe the Family Planning Policy, but there is the big gap in the literature works as a subject. Chinese writer Mo Yan's Frog (Wa) describes the Family Planning Policy and was awarded the Nobel Prize for Literature in 2012. His valuable award has aroused great repercussions in the society. Besides, it led to the start of a debate on the policy. This thesis consist of five chapters: The first part focused on the introduction to author Mo Yan, nobel laureate's life, literary personalities, his works that were influenced by important foreign writers and narration techniques. In second part a deep study was made about the novel Frog from title to content. In this way, the plot and the characters were displayed in a comprehensive manner. In the third part the Family Planning Policy was evaluated over the Frog. How the policy emerged, what an application it contained, what effects on humans and people's attitudes and behaviours who were responsible for the policy implementations were described through cause and effect. In the fourth part the history of the Family Planning Policy covering 1949-2009 was exhibited in chronological order since legistation by law. In the fifth part the Family Planning Policy was compared with the present and the past situations. In this way, the changes in the implementations process of the policy and direction of changes were expounded. In the final part, it focused on the economic, social and demographic importance of the Family Planning Policy that has a lot of advantages and disadvanteges. By emphasizing them, the policy has returned to a more moderate state in present.