Göç sinemasının kuramsal temelleri: Türk sinemasında iç göç ve Almanya'ya emek göçü örnekleri
Theoretical foundations of cinema of migration: A Case study of labour migration to Germany and internal migration in Turkish cinema
- Tez No: 396783
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP ÇETİN ERUS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Sahne ve Görüntü Sanatları, Radio and Television, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Ulus, Küreselleşme, Göç, Ulusal Sinema, Göç Sineması, Nation, Globalization, Migration, National Cinema, Cinema of Migration
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sinema Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu çalışmanın amacı, ulus ve göç kavramları arasında mevcut olan sosyolojik ilişkiyle paralel olarak ulusal sinema ve göç sineması kavramları arasında bir ilişki kurulmasıdır. Bu bakımdan, bir hayali cemaat olarak ulus kavramının yaratılma sürecinde homojen bir kültüre sahip olmanın önemi vurgulanmış, küreselleşme süreciyle bu homojenleşmenin nasıl kesintiye uğradığı tartışılmış ve küresel bir kültür akışı sağlayan göç hareketlerinin bu süreçteki rolü ayrıntılı olarak sunulmuştur. Ulus kavramını yapı bozuma uğratan göç hareketlerinin bir uzantısı olarak ulusal sinema ve göç sineması arasında mevcut olan karşıtlıklar kuramsal temellere oturtulduktan sonra, göç sinemasının kavramsal, tematik ve endüstriyel boyutları incelenerek genel çerçevesi çizilmiştir. Ortaya koyulan kuramsal tartışmalar, Türkiye'deki iç göç hareketleri ve Almanya'ya emek göçü hareketinin sinemadaki temsilleri üzerinden pratik düzlemde sınanmıştır. Gurbet Kuşları (1964), Gelin (1973), Annemin Şarkısı (2014), Dönüş (1972), Almanya Acı Vatan (1979), Ölmez Ağacı (1984), Berlin in Berlin (1993) ve Yaşamın Kıyısında (2007) filmleri analiz edilerek göç sinemasının genel nitelikleri belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim of this research is to establish a relationship between national cinema and cinema of migration in parallel with the sociological one between the concepts of nation and migration. In this respect, the importance of homogenous culture in the creation of a nation is emphasized, how this homogenization is interrupted by the process of globalization is discussed, and the role of migration that generates a global cultural flow in this process is presented in details. After the conflict between national cinema and cinema of migration as an extension of migration flows which deconstruct the concept of nation are grounded on theoretical foundations, general frame of the cinema of migration is formed by the study of its conceptual, thematic and industrial aspects. Theoretical discussions that had been set forth are tested on practical level over the representations of internal migration flows in Turkey and labour migration to Germany in cinema. General features of cinema of migration are determined by the analyses of Gurbet Kuşları (1964), Gelin (1973), Annemin Şarkısı (2014), Dönüş (1972), Almanya Acı Vatan (1979), Ölmez Ağacı (1984), Berlin in Berlin (1993) and Yaşamın Kıyısında (2007).