Dede Mehmed Efendi, hayatı, eserleri ve en-Nüshatü'l-Kübrâ Fî Velâdeti Hayri'l-Verâ adlı eseri: Edisyon - kritik
Dede Mehmed Efendi, his life, his works and his book named en-Nüshatü'l-Kübrâ Fî Velâdeti Hayri'l-Verâ: Edition - critic
  1. Tez No: 396840
  2. Yazar: UĞUR BORAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN AKSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Din, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Religion, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Dede Mehmed Efendi, Dede Mevlidi, mevlid, medih, siyer, Arap edebiyatı, İslâmî Edebiyat, Dede Mehmed Efendi, Mawlid of Dede, mawlid, praise, siyer, Arabic literature, İslamic Literature
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk İslam Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 307
Özet
Bu çalışma Dede Mehmed Efendi'nin en-Nüshatü'l-Kübrâ Fî Velâdeti Hayri'l-Verâ adlı mevlidini ele almaktadır. Hazret-i Peygamber'in nurunun yaratılması, doğumu, sütannesi Halime'nin yanında geçirdiği yıllar ve vefatını ihtiva eden bu eser, kaynaklarda Dede Mevlidi ismiyle yer almaktadır. Çalışmanın giriş kısmında mevlid türünün, medih ve siyer türleri ile münasebeti üzerinde durularak müşterek unsurları tespit edilmeye çalışılmıştır. Birinci bölümde Dede Mehmed Efendi'nin hayatı ve eserleri hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde eserin muhteva özellikleri ve dil hususiyetleri üzerinde durularak çeviri-metindeki okunuşlar sağlam bir temele oturtulmaya gayret gösterilmiştir. Eserin yazma nüshalarının tavsiflerinin verildiği üçüncü bölümden sonra eserin transkripsiyonlu metni neşredilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis Dede Mehmed Efendi's book which is named en-Nüshatü'l-Kübrâ Fî Velâdeti Hayri'l-Verâ has been studied. The book that includes in creation of Prophet Mohammed, his birth, the years that he spended with his wet nurse and his death is known as Dede Mevlidi in some works. At the entry of this study, by emphasizing on relation of Mawlid with types of“Siyer”and“Praise”, has been attemt to find collective facts between these literary types. In first section, it is given some information about life of Dede Mehmed Efendi and his works. In second section by giving some details about content and linguistic characteristics the technics of reading are tried to be confirmed in the translated text. After third section which has been given about description of copy manuscripts, transcirbed text is written.