Amin sübstitüe ftalosiyaninler yardımıyla schiff bazı metal komplekslerinin sentezin ve karakterizasyonu
Synthesis and characteri̇zation of schiff base metal complexes by aid of amin substituted phthalocyanines
  1. Tez No: 397337
  2. Yazar: CANSU YİĞİT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT TUNA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Schiff baz, tetraamino çinko ftalosiyanin, dinükleer ftalosiyanin, Schiff base, tetraamino zinc phthalocyanine, dinuclear phthalocyanine
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Anorganik Kimya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Ftalosiyaninler mavi-yeşil renkli makrohalkalı bileşiklerdir. Tetraazaporfirinlere benzemekle birlikte ilave olarak 4 adet benzen halkası bulunur. Ftalosiyaninler düzlemsel ve delokalize 18 π-elektron sistemine sahiptir. Ftalosiyaninlerin fiziksel ve kimyasal özellikleri merkez metalinin ve substitue gruplarının doğası, konumu ve sayısına bağlıdır. Örneğin, ftalosiyaninlerin aminlerle substitusyonu ftalosiyaninlere ilginç özellikler katabilir. Çünkü aromatik diaminler düşük baziklik, protonasyon-deprotonasyon gibi özelliklerinden dolayı ftalosiyanin molekülüne farklı uygulama alanlarında avantaj kazandırabilirler. Bu tez çalışmasında, Schiff bazı substitue yan grup içeren yeni asimetrik ftalosiyanin bileşikleri ve bu bileşiklerin metal komplekslerinin sentezlenmesi ve yapılarının aydınlatılması amaçlanmıştır. Bu amaçla ilk aşamada amin substitue ftalosiyaninler sentezlenmiş ve elde edilen ftalosiyanin kompleksleri amin fonksiyonel grupları üzerinden 2-hidroksinaftaldehit ile birlikte Schiff bazı yapısında şelatik ligand özelliğine sahip komplekslere dönüştürülmüştür. Ligand özelliğine sahip bu kompleksler kullanılarak Zn(II), Mn(II) ve Co(II) tuzları ile Schiff bazı kompleksler içeren dinükleer yapılı kompleksler sentezlenmiştir. Elde edilen dinükleer ftalosiyanin Schiff bazı komplekslerinin karakterizasyonları yapılarak katalitik özellikleri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Phthalocyanines are blue-green macrocyclic compounds. They are similer to tetraazoporphyrin but the main difference is that phthalocyanines consist of four more benzene ring in theis in structure. Pcs have linear and delocalize 18 π electrons system. Phthalocyanine' s physical and chemical structure depends on nature of the substituents and central metal atom, position and number of the substituents. For example, amine groups substitution in Pcs add interesting features because aromatic diamins gain advantage to Pcs in different applcation areas due to low basicity, protonation- deprotonation etc. The arm of this thesis is the sythesis and characterization of new asymmetric Pc compounds including Schiff base moiety and these metal complexes. For this arm, Pcs substitued with amine groups were synthesized, firstly. Then, dinucleas Zn(II), Mn(II) and Co(II) complexes with Schiff bases desired from amine group on Pc with 2-hydroxy-naphthaldehyde were synthesized and characterized. The cataliytic properties of these dinucleas mtal complexes were investigated.