Parion arkaik, klasik ve Hellenistik dönem amphoraları
The amphoras of the Archai̇c, classi̇cal and Helleni̇sti̇c i̇n Pari̇on
- Tez No: 397635
- Danışmanlar: PROF. DR. CEVAT BAŞARAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Amphora, Parion, İthal Amphora, Amphorae, Parion, Imported Amphorae
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 174
Özet
Bu tezin amacı, çalışma kapsamında değerlendirilmek üzere ele alınan, Parion 2006 – 2014 yılı kazılarında ele geçmiş Arkaik, Klasik ve Hellenistik Döneme tarihlenen amphora ve amphora parçaları aracılığıyla, kentin erken dönemlerindeki ticari ve sosyal yapısı ile çevresel etkileşimi ortaya koymaktır. Bu doğrultuda çalışmada, Yunanistan, Atina, Ionia, Khios, Klazomenai, Lesbos, Mende, Milet ve Thasos gibi bölge ve kentlerden, Parion sınırlarına ulaşmış amphoraların, bu üretim merkezlerine ait benzer örnekler yardımıyla değerlendirmesi ve tarihlemesi yapılmıştır. Çalışmanın neticesinde, amphora üretim merkezlerine ait benzer örneklerin kil, form ve bezeme bilgilerinden hareketle, Parion' a gelen erken dönemlere ait amphoraların, MÖ 7. yüzyıl ortalarından başlayıp; MÖ 3. yüzyıl ortalarına kadar ithalatının yapıldığı anlaşılmıştır. Çalışma, Antik Troas Bölgesi sınırları içine dâhil olan Parion kentinin, Erken Dönem tarihi konusunda, malzeme bazında verileri değerlendiren ikinci çalışmadır.
Özet (Çeviri)
This thesis consists of amphoras and amphora remains found at Parion during 2006-2014 excavation seasons. They are dated to Archaic, Classic and Hellenistic eras. Here¸amphoras and remains of amphoras are giving information about the social and commercial interaction at Parion. Amphoras from the production places as Greece, Ionia, Chios, Klazomenai, Lesbos, Mende, Milet and Thasos that reached to Parion has been evaluated and dated by comparing them with similar examples. Features of amphoras as their form, clay and embellishments from the production places are compared with the amphoras at Parion. Accordinly, earliest amphoras at Parion are dated to 7th century B.C. whereas the latest example is dated to 3rd century B.C. This is the second study that is located in Parion in antique Troas. It aims to understand history of the early Parion.