Toplumsal cinsiyet bağlamında eşcinsel kimlik üzerinden üretilen rıza: Bülent Ersoy örneği
Gender identity in the context of gay consent on the generated: Bülent Ersoy example
- Tez No: 397672
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN KÖSE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Sosyoloji, Journalism, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Toplumsal Cinsiyet, Eşcinsel Kimlik, Medya, Rıza Üretimi, Bülent Ersoy, Gender, Gay Identity, Media, Manufacturing Consent, Bülent Ersoy
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
Bu tezin amacı medyanın toplumda var olan bütün grupların ve insanların imajlarını, toplumdaki yerlerini ve kültürlerini anlama ve tanımlamadaki sorumlulukları ve bu kuruluşların farklılıkların temsilinde karşılıklı anlayışı nasıl güçlendirdiği/güçsüzleştirdiği meselesidir. Ayrıca bu araştırmanın amacı, toplumun eşcinselliğe olan bakış açısını da belirleyebilmektir. Bu amaçla, eşcinselliğin nedenleri, eşcinselliğe olan yaklaşımlar incelenmiştir. Birçok toplumda olduğu gibi Türkiye'de de eşcinsellik genel olarak normal dışı ve kabul edilemez bir konum olarak algılanabilmektedir. Bazı eşcinseller toplumsal baskı nedeniyle ailelerinden dışlanmakta, işlerini kaybetmekte, toplumun düşmanca davranışlarına maruz kalabilmekte ve baskı görebilmektedirler. Bu önyargılı tutum ve davranışlar nedeniyle toplumda birçok eşcinsel birey, aile içinde, ilişkilerinde ve kendi cinsel tercihini bilen arkadaşları arasında kendilerini huzursuz hissedebilmektedirler. Birçok toplumda eşcinseller diğer insanlara göre daha kötü ve sağlıksız bir biçimde algılanmaktadır. Eşcinselliğe olan bakış açılarını değiştirmek amacıyla pek çok çalışma yapılmaktaysa da eşcinselliğe olan önyargı ve tutumlar devam etmektedir. Bu tutum ve kalıplaşmış yargılar genel olarak eşcinsel bireylere olan önyargılı tutumlardan kaynaklanabilmektedir. Birçok toplumda eşcinseller diğer insanlara göre kötü ve sağlıksız olarak algılanabilmektedirler. Eşcinsel kimlik, bedenin, kimliğin ve farklılığın alanı olduğu kadar iktidarın da hedefi olabilmektedir. İktidarın, eşcinsel beden üzerinde uyguladığı yöntemler ile eşcinsel bireyin kendi kendini belirleme mücadelesi de aynı beden üzerinde gerçekleşebilmektedir. Böylelikle, eşcinsel beden, iktidarın dayattığı kimlik ile bireyin kendisi için kurgulamaya çalıştığı kimliğin çarpıştığı bir savaş alanı haline de gelebilmektedir. Ancak,“Kaos GL”ve LGBT gibi sosyal grupların etkinlikleri dikkat çekicidir. Bu çalışmalardan da görüldüğü üzere, eşcinselliğin kadın ve erkek kimliklerinde değişik algılanış biçimleri mevcuttur. Dolayısıyla, cinsiyet bir temsil sorunudur ve bu temsiliyet de cinsel kimliğin oluşum sırrını çözme isteğini doğurabilmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to media on all existing groups and the image of people society community in the place and culture of comprehension and responsibility, and the identification of these organizations in the representation of differences mutual understanding of how to strengthen that / is a matter of the weak. In addition, the aim of this research is to determine the point of view of homosexuality within the community. For this purpose, the causes of homosexuality, have been studied approach to homosexuality. In Turkey, as in most societies homosexuality in general also it is perceived as abnormal and unacceptable position. Some homosexuals are excluded because of social pressure from their families, lose their jobs, they are exposed to society's hostility and repression can be seen. This biased attitude and behavior because many gay people in society, in the family, and the relationship between friends can be felt uneasy knowing their sexual orientation. Homosexuals are perceived in a worse way than other people and unhealthy in many societies. If it has done a lot of work to change their attitudes to homosexuality in the prejudices and attitudes on homosexuality continues. This stereotypical attitudes and judgments can be caused by biased attitude towards gay people in general. According to the gay community in many other people it can be perceived as poor and unhealthy. Gay identity, the body, identity and power as well as the differences in the area may be the target. Power, self-determination struggle of gay individuals and gay methods applied on the body can occur on the same body. Thus, homosexual body, power to the person's identity collides with identity imposed tried to build it can also become a battleground. However,“Kaos GL”and the activities of social groups, such as LGBT is remarkable. As seen from this study, different perceptions of homosexuality, male and female identities are available. Thus, the problem is a representation and gender representation as this can lead to the desire to solve the mystery of sexual identity formation.