Lâle Devrinde Galata kadınları
Galata womens in Tulip Age
  1. Tez No: 398209
  2. Yazar: MUSTAFA AKBEL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET GÜNAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın, Galata, Lâle Devri, Şer'iyye Sicilleri, Women, Galata, Tulip Period, Shari'a Court Records
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 375
Özet
Bu çalışmamızda Lâle Devri'nde (1718-1730) Osmanlı Devleti'nin başkenti İstanbul'un üç büyük kazasından birisi olan Galata'da yaşayan Müslim ve gayrimüslim kadınlar hakkında bilgiler verilmiştir. Çalışmada, dönem hakkında bilgi veren kronikler, 1718-1730 yılları arası Galata Kazası'na ait mühimme, şikâyet defterleri ve Ali Emiri, Cevdet gibi diğer fonlardaki merkezi arşiv belgeleri ile mahalli arşiv belgeleri olan Galata Şer'iyye Sicilleri'dir. Ayrıca o dönemde verilen fetvaların yer aldığı Fetva Mecmuaları, seyahatnameler ve bugüne kadarki yapılan araştırmalardan istifade edilmeye çalışılmıştır. Tezimiz giriş, beş ana bölüm ve sonuçtan meydana gelmektedir. Giriş bölümünde; Osmanlı kadını hakkında yapılan çalışmalar, literatür değerlendirmesi ve tezin amacı açıklanmıştır. Birinci bölümde; İstanbul tarihi hakkında kısa bir giriş yapılmış, dönemin siyasi atmosferi, tarih içinde Galata'nın durumu, demografik yapısı ve Galata Mahkemesine vâki olan müracaatların nitelikleri hakkında bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde; kadının nişan, evlenme ve boşanma gibi aile içerisinde yaşanması muhtemel konumları üzerinde durulmuştur. Üçüncü bölümde; ekonomik hayatta kadının rolü, zenginliğinin kaynakları üzerinde durulmuş ve tasarrufları hakkında bilgiler verilmiştir. Dördüncü bölümde; hukuk karşısında kadının durumu ele alınmıştır. Beşinci bölümde ise; kadının toplum içerisinde konumu, vakıflar konusundaki faliyetleri üzerinde durulmuştur. Tezimiz kadın üzerine değerlendirmelerin yapıldığı sonuç kısmı ile bitmektedir. Bu çalışmanın Osmanlı kadın tarihi çalışmalarına katkı sağlaması umulmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, we give information about Muslim and non-Muslim women lived on Galata, which is the one of the major region of the capital city of Ottoman, during time of Tulip Age (1718-1730). In the study, chronics providing information about the period between 1718-1730 years Galata kazasker belonging to prominent up, complaint books and Ali Emiri, Cevdet the local archives of the central archive documents in other funds such as Galata Sharia Sicilia. Besides in the preparation of this study, we use the region shari'a courts of the boks, archival documents travel books and study. This thesis consists of introduction and five main sections and conclusion. In the introduction we first explain studies concerned on Ottoman Women, then share some literature finally give the aim of this thesis. In first section we give a brief history of Istanbul political atmosphere of the time, Galata's situation in this time, demographic structure and quantity of application to the court of Galata. In the section we focus on probable incidence that women can face in the family such as augment, marriage and divorce. In the third section we present the rote of women in economical life and give reason of richness of these women and some information about what they to by their savings. In the fourth section we discuss station of women in the court. In the fifth section, we emphasize the role of women in society and their role about contribution to the foundations. We complete the thesis by making general evaluation and comments on women. We hope that this thesis will contribute study on Ottoman women history.