Yerel halkın bakış açısıyla kırsal kalkınmada tarım turizmi:Tekirdağ ili örneği
Agro-tourism for rural development from farmers' perspective: The case of Teki̇rdag
- Tez No: 398671
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HARUN HURMA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Kırsal turizm, Tarım turizmi, kırsal kalkınma, Tekirdağ, Rural tourism, agricultural tourism, rural development, Tekirdag
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Kırsal kalkınma, kırsal kesimde yaşayan ve geçiminin büyük bir kısmını tarımdan sağlayan bireylerin yaşam koşullarının iyileştirilmesi konusunda yapılan çalışmalar bütünüdür. Kırsal kalkınma çalışmaları yapısal faktörleri bünyesinde barındırdığı gibi, kırsal alanların sosyal ve ekonomik yönden gelişmesine ışık tutacak farklı uygulamaları da içermektedir. Kırsal turizmin kapsadığı tarım turizmi, tarımsal amaçlı kullanılan alanlara ziyaretçi çekmek için yapılan uygulamalar olarak tanımlanmaktadır. Bu bağlamda tarım turizmi, küçük aile işletmelerinin tarımsal gelirlerini artırmak için dikkate alınması gereken bir seçenek olarak görülmektedir. Tarım turizmi, işletmedeki aile üyeleri için istihdam fırsatı sağlamakta ve ailenin gelire katkısını artırmaktadır. Birçok üretici için tarım turizminin en faydalı yanlarından biri de kuşkusuz“tarım”ın tam anlamıyla ne olduğunu tüketicilere anlatma fırsatı sağlamasıdır. Bu çalışmada Tekirdağ ilindeki tarım işletmeleri için ek gelir sağlayabilecek tarım turizminin (Agri-Tourism) bölgedeki tarımsal işletme yapısına uyumu ve uygulanabilme olanakları araştırılmıştır. Çalışmada bölgede yer alan üreticilerin tarım turizmine yönelmeme sebeplerinin başında altyapı eksikliği ve tanıtım eksikliği gelmektedir. Tekirdağ ilinde kırsal kesimde turistlerin ilgisini çekebilecek yöresel ürünlerin sergilenmesine imkan veren olanakların olmaması ya da yetersiz olması üreticilerin tarım turizmine yaklaşımını etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
Rural development is a set ofimproving life conditions of people who live in rural and providing a large part of subsistence from agriculture. Rural development activities as incorporate structural factors, shed light on the development of rural areas, social and economic aspects are included in different applications. Rural tourism, agriculture covered by tourism, is defined as the application made to attract visitors to the area used for agricultural purposes. In this context, agricultural tourism is seen as an option that should be considered to increase the agricultural income of small family businesses. Agricultural tourism, provide employment opportunities for family members in the business and increase the contribution of family income. One of the most useful addition to the many manufacturers of agricultural tourism, of course,“agriculture”is then providing the opportunity to tell consumers what is, literally. In this study, in Tekirdag province of agritourism farms can provide additional income for ( Agri-Tourism) in alignment with the agricultural business structure and implementation possibilities were investigated in the region. The lack of infrastructure and lack of promotion is the first reason that make producers in the region turn to the agricultural tourism. the lack of opportunities attract the attention of touristsin rural areas in Tekirdağ which allows the display of local products affects the approach to agricultural tourism of producers.