Türkiyedeki bir elektrik iletim tesisindeki iş kazalarının analizi ve çalışanların yüksek gerilim algı düzeyleri
High voltage levels of perception and analysis of employee work accidents in an electricity transmission facilities in turkey.
- Tez No: 398852
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. LEVENT ALTINTAŞ
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Halk Sağlığı, Public Health
 - Anahtar Kelimeler: Elektrik, İş Kazaları, Risk, Yüksek gerilim, Accidents at Work, Electricity, High Voltage, Risk
 - Yıl: 2015
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 96
Özet
Elektrikle ilgili kazalar günlük yaşantımızda sıkça karşılaştığımız önlem almakta zorlandığımız bir alandır. Türkiye'de elektrik iletim tesislerinde çalışanların birçok ölümlü iş kazası geçirdiği istatiksel olarak belirlenmiştir. Oysa ki önleyici tedbirler alarak kazaları önlemek ve zararları minimum seviyeye indirmek mümkün olacaktır. Bu çalışmada elektrik iletim işi yapan bir tesiste çalışanlarının iş kazaları görülme sıklığı ile ilişkili etmenlerin tespiti amaçlanmıştır. 2014 Kasım döneminde iş hayatında iş kazası geçirme ve ilişkili etmenler sorgulanmıştır. Araştırmaya 149 erkek, 1 kadın çalışanın yer aldığı 150 çalışanla görüşülerek 39 sorudan oluşan anket uygulanmıştır. Elektrik iletim tesisinde çalışanların tamamının işe başlarken sağlık raporu ve mesleki eğitimlerini aldığı tespit edilmiştir. Ayrıca, işveren tarafından verilen iş sağlığı güvenliği eğitimlerin ankete katılanların %51.33'ü çalışanlar tarafından yeterli olduğu ve % 65.33'ü düzenli olarak iş sağlığı ve güvenliği eğitimi aldığı tespit edilmiştir. Katılımcıların % 69.33'ü işyerinde iş güvenliği kurulu olduğunu bilmekte ve işle ilgili iş kazası riskleri konusunda % 55.33'ü eğitim almıştır. Buna rağmen araştırmaya katılan 150 çalışandan 12'si iş kazası geçirmiştir. En çok karşılaşılan iş kazaları çeşitleri ise yanma, çarpılma ve ark yanıklarıdır. Çalışma koşullarından memnun olmalarına rağmen işyerlerindeki yüksek gerilim algı düzeylerinin farklı olması çalışma sırasında dikkatsizlik ve tedbirsizlikle birleşmesiyle kazaların sık yaşanıldığı görülmektedir. Bu yüzden işveren işe başlamadan önce çalışanlarının yüksek gerilim algı düzeylerini tespit edecek bir takım anket vs. gibi ölçme değerlendirme sonucu çalışanların algı düzeylerini belirlemeli ve daha az düzeyde olan gruplarda yüksek gerilim algısı artırılması hedeflenmelidir. Çalışanlara yüksek gerilimin sebebiyet verdiği kazalar sık sık anlatılmalı ve kaza inceleme çalışmaları çalışanlarla birlikte yapılması daha faydalı olacağı tespit edilmektedir.
Özet (Çeviri)
Electrical accidents is an area we are forced to take measures frequently encountered in our daily lives. Turkey has been determined statistically that employees in electrical transmission facilities through many fatal accidents at work. However, to prevent accidents by taking preventive measures and would be able to minimize losses. This study of occupational accidents electricity transmission business employees who are intended to identify the factors associated with the incidence. To this end, transmission facilities employees spend at work and work-related accidents related factors were investigated. The study of 149 men and one woman working the place he applied questionnaire consisting of 39 questions to 150 employees interviewed. The medical report getting started and it was determined that all of employees receive training. In addition, the respondents of the occupational health and safety training by the employer 51.33% and that is enough by 65.33% employees' were identified as regular occupational health and safety training received. 69.33% of the participants safety in the workplace know about the installation and operation 55.33 % risks related to accidents at work has received training. Nevertheless surveyed 12 work accidents have been spent. The most common types of accidents at work burning, distortion and arc burns. Despite being satisfied with the working conditions of employees with a high level of tension perception of inattentiveness and carelessness during the merger of the work it seems to be different in the workplace experienced frequent accidents. So employers will detect the high voltage level of employee perception survey team before starting work etc. As a result of employee assessment should determine the perception level and should be aimed at improving the perception of high voltage levels in the group with less. Accidents which cause high voltage should be explained to employees and accident investigation work is often done in conjunction with the employees are determined to be more useful.