Turkish electricity market simulation game
Türkiye elektrik piyasası simülasyonu oyunu
- Tez No: 399426
- Danışmanlar: PROF. DR. BİRGÜL KUTLU BAYRAKTAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Enerji, Computer Engineering and Computer Science and Control, Electrical and Electronics Engineering, Energy
- Anahtar Kelimeler: Elektrik, Elektrik Piyasası, Ciddi oyun, Electricity, Electricity market, Serious game
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Türkiye Elektrik Piyasası Simülasyonu Oyunu, insanlara ciddi oyun yapısını kullanarak, Türkiye elektrik piyasasının temelini öğretmek ve onlara gerçek market ortamında alıştırma yapma şansını vermek amacı ile tasarlanmıştır. Türkiye Elektrik Piyasası Simülasyonu Oyunu neredeyse gerçek Türkiye elektrik piyasasındaki gerçekleştirilebilen tüm işlemleri kapsamaktadır. Türkiye elektrik piyasası ile ilgili bilgi kaynağı sıkıntısı yaşanan bir dönemde, oyun katılımcıları bu oyun sayesinde Türkiye elektrik piyasasının karmaşık yapısı ve bu piyasadaki güncel değişiklikler hakkında bilgi sahibi olabilmektedir. Bu oyun ile katılımcılar Türkiye elektrik piyasasını değişik perspektiflerden gözlemleme şansı bulmaktadır. Katılımcılar gerekli yatırım adımlarını atarak elektrik üretim santrallerine sahip olabilmekte ve gerçek marketteki ile tamamen aynı olan elektrik ticareti işlemlerini yapabilmektedir ve bu sayede herhangi bir risk almadan Türkiye elektrik piyasası ile ilgili ciddi bir deneyime sahip olabilmektedir. Türkiye elektrik piyasası oyunu çeşitli aşamalardan oluşmaktadır ve oyunun tüm aşamaları kısa olarak nitelendirilebilecek bir zaman diliminde tamamlanabilmektedir. Bu çalışma Türkiye elektrik piyasasında işlem yapmakta olan şirketlerin, üniversitelerde elektrik ile ilgili bölümlerin ve Türkiye elektrik piyasası hakkında bilgi sahibi olmak isteyen insanların ihtiyaçlarını karşılamak noktasında önemli bir adımdır.
Özet (Çeviri)
Turkish Electricity Market Simulation Game is designed to inform people about the basics of the Turkish electricity market and give them chance to train themselves in the real market conditions by using serious game methodology. Turkish Electricity Market Simulation Game covers almost all of the operations which can be done in the real Turkish electricity market. In the environment where people cannot find up-to-date information sources about the Turkish electricity market, participants learn the basics of the Turkish electricity market, which is complicated, and up-to-date changes in the Turkish electricity market, which is hard to follow, by playing the game. In the game, participants have a chance to see the Turkish electricity market from different perspectives. They can own power plants by making investments and they can do trading operations which are done exactly in the same manner in the real market. Participants gain experience about the Turkish electricity market without taking any risks. The Turkish Electricity Market Simulation Game consists of many stages and total completion time for all these stages is not too long, which makes the game very efficient in terms of time. This study corresponds with the needs of the companies that are active in Turkish electricity market, electricity related departments in the universities and people interested in the Turkish electricity market.